Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímáme byt v bytovém domě a jsme jeho vlastníci. Ráda bych věděla, jak podrobně musí být ve smlouvě rozepsány ostatní poplatky (elektřina, platba za odvoz tuhého odpadu, vytápění a další položky.)? Elektroměr i vodoměr jsou napsané na nás. Bydlíme v domě také. Platíme vše dohromady.

V pronajímaném bytě se mění nájemníci v průběhu roku a je těžké dohledat po vyúčtování, která platba má jít za nimi nebo už za novými nájemníky. Jak lze toto ošetřit ve smlouvě? Někdy v bytě bydlí jeden člověk, jindy dva. I to se odráží do odebrané energie a není v našich silách reagovat tak rychle a měnit smlouvy s energetickými závody s ohledem na počet lidí v bytě. \Je to naší povinností měnit smlouvy s ohledem na počet lidí v bytě? Nájemníci se domáhají přesného vyúčtování za vše. Je naše povinnost toto přesně rozepsat a vyúčtovat? V příloze zasílám současnou smlouvu, ke které každý rok doplňujeme dodatek o prodloužení nájmu nebo navýšení poplatku za pronájem bytu. Ve smlouvě je patrné, jak máme označenou platbu za nájem a ostatní poplatky. Je smlouva formálně v pořádku? Děkuji za odpověď. Sandra.

 

ODPOVĚĎ:
Částka výše nájemného a částka výše zálohy na služby musí být ve smlouvě rozděleny. Ve smlouvě pak není nutno přesně rozepisovat, na co konkrétně je záloha na služby placena, podle § 2247 odst. 2 Občanského zákoníku "pronajímatel zajistí po dobu nájmu nezbytné služby. Má se za to, že nezbytnými službami jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu." Dále podle § 2252 odst. 1 "Požádá-li o to nájemce, umožní mu pronajímatel zpravidla nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období nahlédnout do vyúčtování nákladů na poskytnuté služby za minulý kalendářní rok, jakož i pořídit si z vyúčtování výpisy, opisy nebo kopie; totéž platí o dokladech týkajících se účtovaných nákladů." Z uvedeného tedy vyplývá, že jako pronajímatel jste povinni doložit nájemci vyúčtování všech služeb, na které je záloha na služby použita.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.