Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při výměně vodoměrů ve standardní panelákové stoupačce řemeslníkovi upadlo nářadí a způsobil škodu na WC míse. Oznámení o škodě včetně fotodokumentace bylo písemně proti podpisu kopie předáno firmě, a to za dva pracovní dny po události. Firma po 40 dnech telefonicky odkázala vlastníka bytu, aby uplatnil náhradu škody u statutárů SVJ, kteří si u nich výměnu objednali.

Se statutáry bylo jednání pouze ústní. A statutáři SVJ doporučují uplatňovat škodu u firmy. Na kom má vlastník bytu právo uplatňovat náhradu škody - na tom kdo práci prováděl, nebo kdo ji zajištoval? Dle §2926 to vypadá, že si může poškozený vybrat. Existuje časová lhůta pro písemné nahlášení škodní události statutárům SVJ, v případě, že by odpovědnost za škodu byla na nich?

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě bych doporučila uplatnit škodu přímo proti firmě, která práce prováděla. Škoda, která byla způsobena na WC míse, je škodou na zařízení bytu, resp. správně řečeno na součásti bytu, který je ve vlastnictví člena SVJ, nikoliv na společné části domu. Daná firma Vás nutí k tomu, abyste statutární orgán nutil, aby jménem SVJ jednal. Je pravdou, že členové statutárního orgánu mají jednat s péčí řádného hospodáře a řešit i pojistné události, nicméně škůdcem v tomto případě není statutární orgán, ale společnost, jejíž pracovník škodu způsobil. Obecná promlčecí lhůta pro náhradu škody je tříletá, kdy v této lhůtě byste měl uzavřít buď dohodu o mimosoudním vyrovnání nebo k soudu podat žalobu. Zákon nestanoví, do kdy musíte uplatnit nárok na statutárním orgánu, nicméně pro účely soudního řízení je třeba počítat s tříletou promlčecí lhůtou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.