Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 30.1.2022 jsem vrátila byt (1+1, 30m2) pronajímatelce, bez  předávacího protokolu, pouze jsem hodila klíče do schránky a ofotila si stavy elektřiny, plynu a vody. Kauce mi vrácena nebyla. S pronajímatelkou jsme byli ústně domluvené, že mi naúčtuje nějaké drobné opravy (výměna šňůrek u žaluzií, oprava dvířek u kuchyňské linky a chtěla koupit i nové světlo do chodby - vše dle mého bylo běžné opotřebení, ale chtěla jsem vyjít vstříc), malování a zajistí úklid, jelikož jsem byla v té době těhotná a páni pronajímatelka chtěla byt pronajmout dál naprosto čistý.

Nyní, téměř po půl roce, spolu dořešujeme kauci (v hodnotě 13.000 Kč), naposlala mi faktury za ty opravy, malování, nějaké nedoplatky za energie (i přeplatky) a toto vychází přesně na 13.000, takže mě nic nevrátí. S tím souhlasím a brala bych to za uzavřené. Jenže k tomu mi navíc poslala fakturu za úklid a požaduje po mě 6.090 Kč. Byt je maličký a nebyl opravdu tak znečištěný, účtováno je 21 hodin za 290 Kč za hodinu. Mě se to zdá naprosto neadekvátní, byla tam jen drobná koupelna a kuchyně, v pokoji koberec. Běžně znečištěné. Vůbec nevím, co tam paní uklízečky dělali a platit takovou částku odmítám. Předem jsme na částce domluvené nebyli, což teď vím, byla chyba. Asi žiju v jiném světě, ale očekávala bych ji tak o 2/3 menší. Může po mě částku opravdu vymáhat? Má na ni nárok nebo je to neadekvátní? Ještě bych chtěla dodat, že původně mi byt chtěla pronajmout na černo, byla na to zvyklá z dřívějška a když jsem požadovala smlouvu, tak si nájemné navýšila o 1.000 Kč a dalších 1.000 Kč si navýšila za to, že v bytě budu mít trvalé bydliště. Toto bylo jednáno také ústně. Přikládám nájemní smlouvu (bez podpisu) v podobě, v jaké ji máme podepsanou. Nic jiného jsme mezi sebou nesepisovali. Musím to platit nebo stačí odkázat na to, že je to neadekvátní, případně uhradit např. 2.000 Kč, které se mi zdají z mé strany maximální částka, kterou jsem za ten úklid ochotna zaplatit? Může mě například žalovat? Moc děkuji za odpověď. Regina.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jsou odevzdány klíče, považuje se byt za odevzdaný, i když nebyl vyhotoven předávací protokol. Obecně pak nájemník odpovídá za škody, které byly zaznamenány v předávacím protokolu. Pokud není předávací protokol sepsán, je složité zpětně prokázat, že škody způsobil ještě nájemník a nebyly způsobeny později. Ve vašem případě jste nejenže nesepsaly vady do předávacího protokolu, ale také jste vady nepotvrdila písemně (dle nařízení č. 308/2015 Sb. se vesměs jedná o drobné opravy, které hradí nájemník). Je tak na pronajímatelce, aby prokázala, že jste škody způsobila Vy – v případném soudním sporu o náhradu škody. Doporučuji Vám tedy zaslat pronajímatelce písemně sdělení (doporučeně ideálně i s dodejkou), že s výší úhrady za úklid bytu nesouhlasíte, kdy se Vám fakturovaná částka zdá naprosto neadekvátní, ve faktuře chybí přesná specifikace úklidových prací a kolik času která položka zabrala, proto považujete fakturu za neprokazatelnou a jako adekvátní se Vám jeví např. Vámi zmiňovaná částka 2000, -Kč. Dále můžete uvést, že vzhledem k tomu, že nebyl sepsán předávací protokol, nelze přesně určit, zda ke znečištění bytu došlo ještě před jeho předáním. Zde pouze upozorňuji, že písemným sdělením potvrdíte, že byt byl předán neuklizený (pokud již o tom mezi Vámi neproběhla jiná písemná komunikace). Pokud by se dále pronajímatelka bránila soudně žalobou na náhradu škody, bude muset sama prokazovat, že za škodu odpovídáte Vy, což právě vzhledem k absenci předávacího protokolu bude téměř nemožné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.