Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lednu 2022 jsem ubytovala ve svém RD rodinu. Dle nájemní smlouvy mi  měli splatit dvě kauce až v dubnu (očekávali, že prodají byt). Navíc mi hned za první měsíc nedali nájem i ten mi měli dát v dubnu. V dubnu mi nedali nic. Vznikl jim další dluh, dva měsíce mi dali pouze poloviční nájem. Někdy v květnu 2022 jim vyschla studna.

Řešení této situace (čištění, nádrž) je ovšem nákladné a bez toho, aby mi doplatili dluhy, jim nejsem schopna toto zařídit.   Pokud jim dám výpověď, věc bude mít určitě soudní dohru. Oni budou tvrdit, že dům nesplňoval normální podmínky k bydlení. Nicméně dlužili ještě předtím než studna vyschla. Nekorektní bylo také jednání makléře. Nájemníkům dal smlouvu, kterou jsem já nepodepsala s tím, aby si už něco mohli vyřídit na úřadě. Až asi po měsíci jsme podepisovali řádnou smlouvu. Makléř také zajistil vymalování domu a drobné opravy. Nicméně na částku 100.000 Kč, která na to údajně padla, mi odmítl dát fakturu. Práci dělal v prosinci, o fakturu jsem se přihlásila až v březnu. Takže tvrdil, že už má uzavřené účetnictví a že si neschoval účtenky a že to byla spíše taková brigáda.

 

ODPOVĚĎ:
Jednání makléře je samozřejmě velice zvláštní a dle mého názoru se z jeho strany jednalo o bezdůvodné obohacení. Pokud po Vás chtěl nějaké peníze za rekonstrukci prostor, je povinen dodat faktury, jinak se po něm můžete peněz domáhat zpět. Pokud nájemci řádně nehradí nájem, můžete jim dát výpověď. Nevím sice, co jste měli přesně sjednáno v nájemní smlouvě, nicméně nehrazení nájmu v plné výši je porušením nájemní smlouvy a můžete dát výpověď z nájemní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.