Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme SVJ s 35 byty, z toho 11 malých, 24 velkých. Do FO platíme všichni stejně, prosadil to výbor při jeho založení, i když to nebylo v programu. Všichni souhlasili, nebyli jsme na to připraveni. Později jsme si uvědomili, že podíl na společných prostorech je určen velikostí bytu, máme to tak zapsáno v KS i ve Stanovách.

Nyní žádá výbor po všech bytech jednorázově 60.000 Kč do FO na opravu domovních rozvodů. Jak změnit placení příspěvků do FO, většina nás může přehlasovat či nedopustit hlasování. Prosím poraďte další postup. Děkuji Andrej.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji zkontrolovat znění vašich stanov SVJ, konkrétně jak je upraveno přispívání do „fondu oprav“ – zda všichni vlastníci jednotek mají přispívat stejnou částkou, či poměrně dle velikosti podílu na společných částech domu. Pokud je ve stanovách zakotvena první varianta, pak lze poměrného přispívání do FO dosáhnout jen prostřednictvím změny stanov. Změnu je nutné odhlasovat na shromáždění, kdy je nutné vyhotovit notářský zápis a ten poté s novým úplným znění, stanov založit do katastru nemovitostí a rejstříku SVJ.
Pokud jde o Vaši obavu z přehlasování vlastníky velkých bytů, existuje zákonné právo přehlasovaného vlastníka (či vlastníka jednotky, který podal návrh k projednání, ale schůze nebyla usnášeníschopná) podat návrh k soudu, aby o dané záležitosti rozhodl. K podání žaloby však musí být důležitý důvod, což by stanovení poměrného přispívání pravděpodobně splňovalo. Toto právo je zakotveno v ustanovení § 1209 občanského zákoníku. Právo zaniká ve lhůtě tří měsíců od doby, kdy se přehlasovaný vlastník o rozhodnutí dozvěděl.
Z uvedeného tedy vyplývá, že pro změnu stanov je třeba předložit výboru SVJ váš návrh k projednání na schůzi (s tím, že je nutno přizvat notáře). Statutární orgán pak má povinnost (§ 1207 obč. Zák.) svolat shromáždění na návrh alespoň dvou vlastníků s nejméně čtvrtinou všech hlasů (hlasy se počítají podle velikosti podílů na společných částech domu, tudíž není zřejmé, zda vlastníci menších bytů čtvrtiny dosahují). Případně mohou shromáždění svolat sami tito vlastníci, neučiní-li tak výbor.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.