Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám si parkovací stání od soukromé osoby - vlastníka - před domem. Jedná se o nehlídané parkoviště za závorou. Parkovací místo se nachází v blízkosti kontejnerů na komunální odpad a v průběhu zimy se mi nastěhovali potkani do motoru, který kompletně znečistili trusem. Nechal jsem motor vyčistit, naistaloval do motorového prostoru plašič hlodavců a pro jistotu vystříkal sprejem odpuzujícím hlodavce.

Včera (24.04.2022) jsem chtěl odjet vozem, ale bohužel se na palubní desce rozsvítila kontrolka závady a po otevření kapoty jsem zjistil, že je přehryzán kabel od svíčky. Otázka zní - má pronajímatel parkovacího stání povinnost uhradit mi náklady na opravu? A je povinen na své náklady odstranit problém s potkany? Děkuji a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o parkovací stání, tedy otevřený prostor, není schopen pronajímatel zajistit, aby se potkani po prostoru nepohybovali. V tomto ohledu se tedy jedná o situaci, která vzniká bez zavinění pronajímatele a pronajímatel nemá povinnost Vám hradit náklady na opravu. Teoreticky by byla možnost žádat náklady na opravu pouze v případě, že byste zjistil, že se jedná o konkrétního potkana bydlícího v konkrétním kontejneru. Což je ovšem skutečně pouze teorie. Věc by mohla být řešitelná slevou z ceny nájemného, neboť pronajatý prostor neskýtá záruku bezpečného nájmu tak, jak je vyžadován zákonem. Náklady na opravu vozidla ale požadovat nemůžete a povinnost zajistit odstranění problému rovněž ne. Pouze můžete pronajímatele "tlačit" k řešení skrz žádost o slevu z ceny nájmu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.