Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v nájmu i s dcerou, dne 16.1.2017 jsem podepsala předávací protokol do užívání bytu a 1.2.2017 jsem podepsala smlouvu ohledně nájmu s majitelem bytu na dobu určitou do 31.1.2018 s nájemným 10.000 Kč včetně energií, které bude majitel z těchto peněz sám posílat. A jistinou 20.000 Kč. V bytě bydlím dodnes a smlouva se neobnovovala.

Majitel mi za celou dobu neukazoval vyúčtování a přeplatky nevracel. Chtěla jsem je vracet, ale odpověď byla, že se to nedělá a že by mi musel zvednout nájem. Byla jsem ráda, že vše finančně utáhnu, tak jsem mlčela a občas zkoušela ať energie přepíše na mě a že chci ať mi energie vrací. Bezvýsledně. Nedoplatek jsem ale zaplatit musela. V lednu 2022 zdražil nájem o 3.000 Kč a v únoru svolil a dal mi novou smlouvu 1.3.2022 a energie se přepsaly na mě. Jenže dva dny po přepsání jsem dostala městský byt a energie se budou přepisovat zpět na majitele. Chci se zeptat, musí mi majitel zpětně od r. 2017 ukázat všechny výpisy a přeplatky vrátit? I s úroky? Pokud ano kolik mu mám říct, že musí připočítat úroky? Platí úroky i z jistiny 20.000 Kč a kolik? Stěhovat se budu koncem května 2022. Můžu mu říct o těchto přeplatcích až s ním podepíšu, že jsem byt předala v pořádku (mám totiž strach, aby pak v bytě nehledal kde co jen abych mu ještě zaplatila) nebo musím než z bytu odejdu i s podpisem, že jsem byt v pořádku předala? Moc Vám děkuji za odpověď. Tamara.

 

ODPOVĚĎ:
Vlastník bytu má povinnost Vám každý rok vždy do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období předložit vyúčtování a následně do tří měsíců vrátit přeplatek nebo chtít nedoplatek. Pokud tak nečiní, máte právo chtít 50 Kč pokutu za každý den prodlení s vyúčtováním a jinak máte samozřejmě právo na vrácení přeplatků. Tam je ale tříletá promlčecí lhůta, proto nyní máte právo na vrácení přeplatku od roku 2019. Pokud jde o uhrazenou jistotu, tak máte rovněž právo chtít ji vrátit i s úrokem, a to od doby, kdy jste jistotu skládala. Pokud není výše úroku sjednána přímo ve smlouvě, postupuje se podle §1802 občanského zákoníku, a to podle obvyklé výše úroku požadované bankami za úvěry v oblasti bydliště pronajímatele v době, kdy byla nájemní smlouva uzavřena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.