Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímatel po nás chce zaplatit za čistění čerpadla odpadních vod. Bydlíme v nájmu a voda nám jde přes firmu, ke které patří i bytovka. Firma nám dělá vyúčtování. Od Vás už víme, že nejsme povinni za čištění čerpadla odpadních vod platit. Fakturu jsme nepodepsali a tak jsme dostali další výzvu na zaplacení čistění čerpadla. Přikládám přesné znění e-mailu:

"Na vrátnici máte fakturu za vyúčtování. Prosím vyzvedněte si ji a zaplaťte. Faktura zůstala stejná. Za čištění odpadu budete platit dvakrát do roka na osobu. Pokud toto nebudete respektovat budeme nuceni ukončit s Vámi nájem. Fakturu zaplaťte do 15.3.2020. Ostatní nájemníci to zaplatily."
A chtěla bych se zeptat je možné, aby třetí osoby měli přístup k naší faktuře a kdokoliv si jí prohlížel? A jak se máme bránit proti výhradám, které tu jsou uvedeny. Když nezaplatíme danou částku za čistění čerpadla, tak s námi ukončí nájem. Má na něco takového pronajimatel právo? Jak se můžeme vůbec bránit. Nájemné platíme a jen chceme řádné vyúčtování za vodné a stočné za rok 2019. Do kdy má být nejdéle hotové vyúčtování za předchozí rok? Jsme oba s manželem v invalidním důchodě a tak máme obavy co by s námi bylo, kdyby pronajimatel s námi ukončil nájem! V bytovce je šest bytů nahoře jsou tři byty zničené po nepřizpůsobivých občanech. Ti už se vystěhovali, ale v bytě nechali velký nepořádek. Jsou rozbité, vytlučené okna i dveře do bytů. Dokonce jsme tady měli šváby, díky nim. Sice něco se už z bytů vystěhovalo, ale ještě dost tam toho zůstalo. Pronajímatel nijak nespěchá s vystěhováním nepořádku. Po chodbě je smrad a jak se oteplí, tak se smrad stupňuje. Máme obavy, aby jsme z toho nechytli nějakou infekci, nebo naše vnoučátka, když sem s nimi děti přijedou na návštěvu. Bydlíme tady více než třicet let (1990-2020), ale s čím procházíme nyní to nemá obdoby. Předem děkujeme za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Samozřejmě do faktury, která je určená vám, nemá nikdo právo nahlížet. Pokud by vám pronajímatel dal výpověď, podejte do dvou měsíců k soudu žalobu o neplatnost výpovědi, aby soud přezkoumal, zda je výpověď důvodná či nikoliv. Dle mého názoru by platná nebyla. Vyúčtování je pronajímatel povinen vám doložit do 4 měsíců po skončení účetního období, zpravidla tedy do konce dubna. Pokud jej o vyúčtování požádáte a on nedoloží, máte právo požadovat 50 Kč denně jako pokutu za nedoložení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo platí údržbu čerpadla odpadních vod v pronajatém domě - pronajímatel nebo nájemce (nájemník)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.