Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2019 zemřel náš vzdálený příbuzný, který neměl zákonné dědice. Zanechal, ale dopis ve formě závěti, kde vše odkazuje své prasestřenici. Než se vše ověřilo, uběhlo půl roku a v 3/2020 se rozhodlo o uznání pravosti závěti. Do té doby se nemohlo s majetkem nakládat včetně vyklizení nemovitosti.

Zesnulý bydlel v domě, který dříve prodal, ale neplatil nájem, protože dům prodal pod cenou, pod podmínkou, že tam může dožít. Majitel nemovitosti, ale nyní požaduje po dědici ušlé nájemné od smrti zůstavitele do doby, než bylo rozhodnuto o vyklízení nemovitosti. Má na to majitel nárok? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud existuje důkaz o tom, že v domě zůstavitel žil bezplatně, tj, z titulu věcného břemene, nemůže pronajímatel nájemné požadovat, pokud na to nemá titul, resp. je zřejmé, že domluva byla jiná. Pokud se ale nepodaří prokázat, že zůstavitel skutečně nic neplatil, protože měl zřízeno věcné břemeno dožití, bude pronajímatel ve svém požadavku nájemného úspěšný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.