Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Bydlíme v paneláku v družstevním bytě, sousedé hned pod námi mají psa. Majitelka psa odchází do práce každý všední den v cca 06:03 hodin, poté pes až půl hodiny „šílí“ – velmi naléhavě štěká. Dále pes hlasitě štěká několikrát za den, a např. v sobotu večer i po 22 hodině, když sousedé byt opustí a psa nechají doma samotného.

Máme tedy poměrně kvalitní přehled o tom, kdy majitelé byt opouští a pes zůstal doma sám (vždy následuje intenzivní min. 10 minutové štěkání). Máme malé děti a velmi nás štěkání obtěžuje. Třikrát jsme se na majitelé psa obrátili se snahou domluvit se, jak budou situaci řešit. Ti ale celou věc obrátí proti tomu, kdo s nimi na toto téma hovoří (nejsme jediní, kdo se s nimi snažil věc řešit). Předseda družstva, kterého také situace obtěžuje, s majiteli psa též mluvil, ale de facto nemá žádné páky k tomu donutit je, aby situaci řešili. Problém trvá již téměř dva a čtvrt roku (cca. od 12/2017). Opravdu je jediná možnost obrátit se na soud? Pokud ano, na který se obrátit a jak postupovat? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Mohli byste ještě volat Městskou policii, pokud k tomu dochází po desáté hodině večerní, nicméně skutečně nejefektivnější možností je žaloba k soudu. Tuto žalobu podáváte k Okresnímu soudu v místě Vašeho bydliště a budete se domáhat, aby sousedé nepokračovali v obtěžování štěkotem psa. Pokud by sousedé ani po vyhlášení rozsudku neuvedli situaci do pořádku, soud by ukládal opakované peněžité pokuty za neplnění rozsudku. Doporučuji pořídit např. zvukové nahrávky, svědky, a pokud možno i záznamy od Policie, že situaci řešila, dále např. zápisy ze schůzí družstva, kde jste situaci řešili, atd.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.