Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem majitel bytu (1+kk) v bytovém domě. Byt jsem si pořídil, když jsem rekonstruoval dům, který se po dobu rekonstrukce stal neobyvatelným. Po dokončení rekonstrukce jsem se z bytu přestěhoval do rodinného domu a byt pronajímal. V současné době je byt po odchodu nájemníka prázdný, také z důvodu provedení nutných oprav vzniklých v důsledku užívání.

V domě je úklid zajišťován svépomocí vlastníky a nájemníky. Vzhledem k tomu, že v bytě nebydlím a společné prostory nevyužívám, poslední úklid, který na mě vyšel jsem neprovedl. Tím jsem se dostal do sporu s domovnicí, která mi vyhrožuje, že pokud úklid nebudu provádět, zajistí jej prostřednictvím úklidové služby a mě náklady za úklid přeúčtuje přes bytové družstvo. Má na to domovnice právo a může takto postupovat, a jestli úklid společných prostor je moje povinnost a dělat to musím, i když v bytě nebydlím? A pokud ne, jak se můžu takovému chování z její strany bránit. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Albert.

 

ODPOVĚĎ:
Úklid rozložený mezi vlastníky bytů je jakási sousedská domluva. Pokud nefunguje, musí společenství vlastníků zajistit úklid společných prostor jinak. Úklid společných prostor tedy Vaše povinnost není, ale pokud je prováděn jiným subjektem, je Vaše povinnost se na úklidu společných prostor dle velikosti Vašeho podílu na společných prostorách podílet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.