Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Pronajímatel se mění na jinou firmu a mají v plánu tyto byty kompletně zrekonstruovat a následně z toho udělat vlastnické bydlení, tzn. prodat. Budou také žádat úřad o povolení rekonstrukce. Důvodem výpovědi má být v budoucnu, že kvůli této rozsáhlé rekonstrukci nebude byt možné vůbec používat, tedy z důvodu § 2288, odstavec 1, bod c.

Je opravdu právně možné z tohoto důvodu mi vypovědět nájem? Jaké práva mám v této situaci? Děkuji za odpověď

 

ODPOVĚĎ:
Uvedené ustanovení skutečně upravuje výpověď z nájmu za situace, kdy byt nebude možné užívat. Uvedené ustanovení ovšem uvádí, že potřeba opravy musí být ve veřejném zájmu. A právě ten veřejný zájem mám za to, že ve vašem případě není naplněn, neboť pokud chce pronajímatel byty následně prodat, tedy opravuje je ke komerčním účelům, tak tam žádný veřejný zájem není. Jednalo by se spíše o situace, kdy by byl dům v havarijním stavu a byl nebezpečný okolí. Pokud tedy dostanete takovou výpověď, máte možnost do dvou měsíců po obdržení výpovědi podat k soudu žalobu, aby soud oprávněnost výpovědi přezkoumal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.