Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem si byt v OV v bytovém domě. V přízemí domu bývala restaurace, kterou se stávající majitel rozhodl přestavět na 11 bytových jednotek o velikosti cca. 16 m2. Prostor je na katastrálním úřadu ČR veden jako "jiný nebytový prostor". Stavební úřad vydal povolení na stavební úpravy bytu.

Byla svolána schůze vlastníků a z 122 vlastníků se sešlo 88.
1/ Hlasování o změně užívání z nebytové jednotky na bytovou jednotku a realizaci změny prohlášení vlastníka. Pro 59,3 % přítomných.
2/ Hlasování o rozdělení jednotky na 11 samostatných jednotek včetně napojení na technickou infrastrukturu a změna prohlášení vlastníka. Pro 54,81% přítomných.
3/ Hlasování o stavební úpravě fasády spočívající ve výměně oken a snížení parapetů bez zásahů do nosných částí domu. Pro 62,11% přítomných.
Zajímalo by mě zda takovéto souhlasy stačí k uvedenému záměru. Obvodový plášť domu je zatížen úvěrem ve výši cca. 1.500.000 Kč, který splácíme.
Rozdělení na 11 jednotek, pravděpodobně změní podíly na bytech? Což si myslím, že nelze bez 100% souhlasu. Výměna oken spočívá ve výměně za okna francouzská s přístupem na pozemek /trávník/ okolo domu, který je ve vlastnictví SVJ a kde majitel nebytového prostoru plánuje předzahrádky pro budoucí nájemce či majitele vznikajících bytů. Je nutný souhlas 100% vlastníků? Pokus o zápis na katastru nemovitostí již proběhl, ale se zamítavým stanoviskem katas. úřadu pravděpodobně požadoval 100% souhlasu vlastníků. Na stav. úřadě mi sděleno úřednicí cituji,, vy mu to budete muset všichni podepsat jinak mu to na katastru nezapíší, majitel slíbil, že podpisy přiloží''. Přesto stavba pokračuje v plném proudu jako přestavba bytu. Jak se bránit, kam se obrátit, má cenu požadovat po stavebním úřadu nějaké řešení? Děkuji, Simona.

 

ODPOVĚĎ:

Odpověď na počet potřebných hlasů dávají stanovy SVJ, to Vám bez shlédnutí stanov nemohu na 100 % sdělit, kolik je třeba k jednotlivým bodům procent vlastníků. Pokud ale stavební úřad uvedl, že je třeba 100%, musel pravděpodobně vycházet ze stanov a pak je tedy třeba 100%. Pokud stavba nadále pokračuje, určitě se domáhejte po stavebním úřadu řešení, minimálně požádejte o kontrolní šetření na místě s odůvodněním, že dochází k černé stavbě. Stavební úřad by pak následně měl situaci řešit pokutami či nařízením odstranění stavby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.