Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme bytovou jednotku v bytovém domě, kde je celkový počet bytů 5 a jedna garáž. Vlastníci mají byty buď v SJM (já a manžel), nebo v podílovém vlastnictví, nebo jsou výlučnými vlastníky nebo je vlastníkem právnická osoba). Nemůžeme se shodnout, zda máme povinnost založit SVJ dle nového občanského zákoníku.

Většina vlastníků je pro založení, aby se zprůhlednilo hospodaření domu a zavedly se stanovy a vedlo se účetnictví SVJ. Můžete mi prosím poradit, zda máme v tomto počtu bytů a vlastníků povinnost založit SVJ nebo nemáme? V příloze najdete aktuální výpis z katastru nemovitostí s uvedením, o jaký bytový dům se jedná (Nádražní 130, Vrchlabí). Předem děkuji za odpověď. S  pozdravem Eva.

 

ODPOVĚĎ:

Dle nového občanského zákoníku musí vlastníci jednotek založit společenství vlastníků tam, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků. Proces vzniku společenství se skládá ze dvou kroků, a to ze založení a vzniku. Společenství vlastníků se založí přijetím stanov a vznikne až zápisem do veřejného rejstříku (konkrétně do rejstříku společenství). Pokud tedy oněch 5 bytů vlastní alespoň 3 vlastníci, SVJ podle zákona založit musíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.