Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.482

výše exekučního příkazu

Odesláno: 
Otevřeno 45 x
1 odpověď
 
Exekuční příkaz vystaven 10/2020,
jistina 69759,22Kč
náklady nalézacího řízení 22411, -Kč
8,05% roční úrok z částky 65063 od 24.10.2014
13,5% roční úrok z částky 65063 od 24.10.2014
náklady oprávněného
náklady exekutora - takto zní popis.
Na potvrzení od zaměstnavatele ke dni 25.1.2022 mám zapsanou exekuci ve výši 186 485, - Kč, srážky provedeny ve výši 60 029, - Kč, zbývá doplatit 126 456Kč. Po té zaměstnavatel padl do insolvence, odstupné mi bylo vyplaceno úřadem práce a rovněž mi byla provedena exekuční srážka (nevím bohužel v jaké výši). Od 12/2021 splácím pravidelně 2000Kč/měsíc (jsem nezaměstnaný). K dnešnímu dni tedy 56 000Kč. V roce 2023 jsem doporučenou zásilkou vyzýval exekutora, aby sdělil stav dlužné částky, bohužel bez odezvy. Nyní jsem ho vyzval emailem, tak jen odepsal, že se mám okamžitě telefonicky spojit. Prostě mi není ochoten sdělit výši dlužné částky. Dnes (15.03.2024) 15.3.2024 jsem si tedy za 437Kč nechal vytvořit detailní výpis z registru dlužníků, kde bylo psáno, že budou vidět i jednotlivé splátky. Bohužel splátky vidět nejsou, ale stav mého dluhu k dnešnímu dni činí 153 751 Kč. Nevím na koho se mám obrátit, aby mi poradil, jak dále postupovat. Vím, že jsem vlastní vinou padl do exekuce, ale postup exekutora se mi zdá vyděračský a nevím, zda je v souladu se zákonem. Snažím se splácet, ale bohužel více nemohu a když vidím, že dluh i přes splátky stále roste, nějak ztrácím naději. Můžete mi prosím poradit? Pokud bude potřeba zašlu výpis z registru. Děkuji Aleš
 
Dobrý den,
exekuční řád ukládá exekutorovi povinnost zaslat na žádost účastníka řízení jednou ročně informaci o výši vymoženého plnění. Dle ustanovení § 94 odst. 6 exekučního řádu: „exekutor zašle jednou za kalendářní rok, nedohodne-li se s účastníkem řízení jinak, účastníku řízení na jeho žádost informaci o celkové výši vymoženého plnění, o výši vymožené jistiny, úroků, úroků z prodlení, nákladů exekuce a nákladů oprávněného, o datu, kdy k vymožení došlo, a o výši jistiny, úroků, úroků z prodlení, nákladů exekuce a nákladů oprávněného, které dosud nebyly vymoženy, podle stavu ke dni vydání informace. Informace podle věty první se zašle elektronicky, nevysloví-li s tím účastník řízení v žádosti nesouhlas“.
Doporučila bych Vám proto odeslat exekutorovi znovu písemnou žádost o sdělení výše uvedených informací, a to doporučeně poštou nebo datovou schránkou, s přímým odkazem na toto zákonné ustanovení. Máte také možnost nahlédnout do exekučního spisu přímo v kanceláři exekutora. Pokud by exekutor nijak nereagoval na Vaše výzvy, můžete podat stížnost (více zde: https://exekuce.justice.cz/jak-si-stezovat-na-soudniho-exekutora/).
Doplňuji, že od 1.1.2022 jsou určena pravidla pro zápočet vymoženého plnění: ve smyslu § 265a občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) se výtěžek dosažený exekucí k uspokojení pohledávky, pro kterou byla tato exekuce nařízena, započte nejprve na náklady exekutora a exekučního řízení, pak na jistinu, pak na úroky, pak na úroky z prodlení, a nakonec na náklady oprávněného. Nový zákonný postup by měl být uplatněn pro veškerá plnění poskytnutá od 1.1.2022. Do té doby bylo možné úhradami umořovat nejprve příslušenství. Bohužel, dokud nedojde ke splacení jistiny, dochází během exekuce stále k jejímu úročení a dluh se nemusí snižovat (může dokonce narůstat, pokud jsou splátky dluhu nízké). Exekutor by Vám měl tedy sdělit, zda bylo započítáváno na jistinu a v jaké výši, příp. na jaké dluhy byla plnění započítávána. Můžete se také pokusit kontaktovat věřitele, obeznámit ho s Vaší situací a případně jej požádat o odpuštění části dluhu (alespoň v části odpovídající úrokům z prodlení).