Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.746

Exekuce zabavení auta

Odesláno: 
Otevřeno 44 x
1 odpověď
 
Měla jsem auto na splátky od essoxu které se splacelo, v registru jsem provozovatel a majitel je essox, v květnu 2023 prijel exekutor kvůli dluhu na elektřině, že si jede pro auto, i když jsem mu říkala ze nejsem majitel ale jen provozovatel stejně auto odvezl, essox exekutorovi poslal dopis ze auto bylo doplaceno třetí osobou ale vůbec mě neinformovali a vůbec nevím kým, ale v registru je i teď majitel essox, jelikož mam od prosince 2023 povoleno oddlužení tak nemůžou ani auto prodat v insolvenci protože nejsem majitel, asi by mi ho meli vratit ale chteji zaplatit skladovaci poplatek coz je za skoro rok tricet tisic ktere nemam a auto uz nema ani stk da se stim něco delat, nebylo to neoprávněné zabavení?
 
Dobrý den,
doporučuji Vám kontaktovat společnost Essox, abyste získala více informací o tom, jak společnost postupovala a kdo je vlastníkem automobilu. Posouzení záleží především na obsahu smlouvy, kterou jste s Essox uzavřela. Pokud jste uzavřeli leasingovou smlouvu, pak po dobu trvání leasingové smlouvy zůstává automobil ve vlastnictví pronajímatele/Essox. Obecně platí, že v exekucí může být postihován pouze majetek dlužníka, nikoli majetek jiných (třetích) osob. Je-li proto zabaveno vozidlo ve vlastnictví třetí osoby, může se tato osoba bránit a žádat o vyloučení věci ze soupisu (to platí i pro insolvenční řízení).
Méně přehledná situace může nastat v případě smlouvy o úvěru a zajištění úvěru zřízením zajišťovacího převodu vlastnického práva k automobilu, kdy lze za určitých okolností vozidlo v exekuci zabavit, případně v insolvenčním řízení sepsat do majetkové podstaty. Domnívám se ale, že ve Vašem případě mohlo spíše dojít k situaci, kdy se Essox v důsledku porušení Vašich smluvních povinností stala nepodmíněným vlastníkem automobilu a zajištění zaniklo. Nejste-li jeho vlastníkem Vy, nemůže být vozidlo sepsáno do majetkové podstaty a v oddlužení zpeněženo. Mám za to, že vozidlo by mělo být vydáno vlastníkovi (pravděpodobně spol. Essox), a to na základě jeho návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu nebo vylučovací žaloby.
Náklady za uskladnění zabaveného vozidla obecně patří mezi náklady exekučního řízení. Pokud byste byla majitelem automobilu Vy, pohledávku k jejich úhradě by exekutor mohl přihlásit do insolvenčního řízení. Je-li ale vlastníkem předmětného automobilu jiná osoba, nemůže exekutor tyto náklady uplatnit vůči Vám (dlužníkovi), ani vůči vlastníkovi, jemuž bylo vozidlo zabaveno neoprávněně.