Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.223

kamarád a exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 50 x
1 odpověď
 
Dobry den,
potřeboval bych poradit ohledně kamaráda. Je mu 27 let a je invalidní důchodce od dospělosti. Má stupeň 2 a je róm. Nějak v roce 2019 se dopustil tří přestupků vůci DPP, kdy byl trikrát chycen za jizdu na černo. Před koncem minulého roku si založil učet u české spořitelny (důchod mu pořad chodí složenkou), aby si tam vložil třeba nějakou korunu a mohl platit přes interner. Já jsem mu tam poslal asi 800 Kč a tím jsme zjistily, že to má pozastavené a je na něj vedená exekuce. Nechal jsem přes czech poin si to vyjet a ukázalo to tri exekuce. Na internetu jsem si to zaplatil a koukl, vše je dopravni podnik, celková častka cca 26 tis. Řikal, že tenkrat mu asi chodily upominky, ale ten rok se i pravděpodobně přestěhovaly do jineho bytu o kousek dál a v občanském průkazu má pořad starou adresu také a prostě na to kašlal. Můj dotaz je, co se stím dá dělat, jak postupovat, jestli je nějaká naděje o zmírnění nebo tak. Je to chyba z mladí, nedostek vzdělaní vůbec ani neví kam se obratit, jak to řešit. Pravě jsem mu ríkal, že se zkusim někde optat, jinak ho to dožene a bude platit pořád víc a víc, . Samožřejmě chápu, že si to měl pohlídat a zaplatit hned. , ale zase si říkam lístek tenkrát 24, -Kč. , dohromady 72 kc a z toho 26 000, -Kč. On sám neví co stím dělat, kam se obratit, proto jsem se nabidl, že to nejak zkusím se poptat někde.
První exekuce...26.02.2019
Druhá exekuce. 10.05.2019
Třetí exekuce. 28.11.2019
To jsou exekuce, to snad nebyl chycen v jeden rok tríkrát jak jsem psal na začatku. Před minulý rok bylo milostivé léto, jo, kdyby to člověk veděl dríve. Letošní rok se na to nevztahuje. Je invalidní duchodce, zije s rodici a sourozenci, je nejaka možnost s tím neco dělat aby to nebylo tak bolestivé? Děkuji za vaši odpověď a radu. Pokud budete chtit doplňující informace, rád poskytnu.
S pozdravem Pavel Novák
 
Dobrý den,
bohužel, není-li dluh řešen včas, zvyšuje se o rostoucí úroky z prodlení, náklady na vymáhání pohledávky u soudu a náklady exekutora; kdy z původní pokuty 1.500,- Kč může vzejít vysoký dluh. Z informací, které mám k dispozici, ale nevyplývá žádný zvláštní důvod pro zastavení exekucí - Váš kamarád byl v době, kdy cestoval bez jízdenky, zřejmě plnoletý a domnívám se, že ani jako osoba, která pobírá důchod pro invaliditu druhého stupně, neměl nárok na slevu z jízdného. Exekuce Vašeho kamaráda jsou co do jistiny tzv. bagatelní, tzn. , že exekucí vymáhaná jistina nepřevyšuje částku 1.500,- Kč. Zákon umožňuje zastavování bagatelních exekucí, pokud byly zahájeny před 1.1.2019 a nebylo na ně po dobu alespoň 3 let nic vymoženo. Bohužel, tyto podmínky exekuce Vašeho kamaráda nesplňují, pokud byly zahájeny až po 1.1.2019. Zastavovány ale mají být také tzv. bezvýsledné exekuce, na které nebylo nic vymoženo alespoň po dobu posledních 6 let - dle § 55 odst. 7-13 exekučního řádu (předpokládám, že na druhou a třetí exekuci nebylo ničeho vymoženo téměř 5 let). Splní-li exekuce podmínky bezvýslednosti, exekutor oprávněného vyzve, aby sdělil, zda souhlasí či nesouhlasí se zastavením exekuce. Vyjádří-li oprávněný souhlas, exekutor exekuci bez dalšího zastaví. Avšak bude-li oprávněný chtít v exekuci pokračovat, bude exekutorem vyzván ke složení zálohy (tím se prodlouží vedení exekuce na další 3 roky; takto lze exekuci prodloužit maximálně 2x). Oprávněný by tak teoreticky mohl upustit od vymáhání druhé a třetí exekuce nebo alespoň třetí exekuce, bude-li bezvýsledná 6 let (nevím však, jaká je v takových případech praxe DPP). Můžete případně oprávněného (DPP nebo advokátní kancelář, která má tyto pohledávky na starosti) kontaktovat a pokusit se situaci řešit dohodou s ním.