Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.980

Auto v exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 479 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, před cca půl rokem jsem koupila automobil, následně mi přišlo, ať dodám kupní smlouvu, že bývalí majitel je v exekuci, už od roku 2017. Já jsem ale v tom mezičase už auto prodala. Na registru silničních vozidel nebyl problém s přepisem.
Nyní po mě znovu chce exekutor kupní smlouvu , komu jsem auto prodala. Jsem povinná udat nového majitele? Přece kdyby na to měli právo, tak si to umí zjistit sami. A je možné, že novému majiteli zabaví automobil? Když to koupil ode mě a já žádné exekuce nemám? Kupní smlouvu s novým majitelem už nemůžu dohledat. Mám vůbec exekutora ještě kontaktovat nebo tím to pro mě končí když již auto nevlastním? Děkuji
 
Dobrý den, pokud prodávající nebyl oprávněn z důvodu vedené exekuce automobil prodat (což nebyl, neboť zahájením exekuce se na povinného uvaluje generální inhibitorium, tj. základ nakládat s majetkem) a dovolal-li se soudní exekutor neúčinnosti kupní smlouvy mezi Vámi a povinným tím, že vydal exekuční příkaz, kterým automobil postihl, nestala jste se vlastníkem a nemohla jste automobil platně prodat dál. Povinný by Vám měl vrátit peníze a Vy byste měla vrátit peníze Vašemu kupci; ten by měl automobil poskytnout soudnímu exekutorovi, protože jej stále vlastní povinný coby první prodávající. Pokud je nový „majitel“ zapsán v registru, soudní exekutor si jej může zjistit sám. Za zákona jste však povinna soudnímu exekutorovi poskytnout součinnost, v opačném případě Vám může udělit poměrně vysokou pořádkovou pokutu. Doporučovala bych Vám se v každém případě s exekutorským úřadem spojit a věc aktivně řešit.