Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.620

Exekuce převyšující možnost přežití nemocnému dlužníkovi a Alzheimerovou chorobou - může exekutor strhnout tak vysokou částku?

Odesláno: 
Otevřeno 115 x
1 odpověď
 
Tatínkovi byla nařízena exekuce, která je nyní vykonávána z důchodu srážkami tak, že mu zbývá potřebné minimum, které je něco přes 9000 Kč. Táta je ale již třetím rokem ubytovaný v sanatoriu pro osoby postižené Alzheimerovou chorobou, kde se platí za pobyt 16 000 Kč měsíčně. Už tak mu jeho důchod, který je 11 000 Kč nevystačil na pokrytí nezbytných nákladů a já jako dcera jsem zbytek doplácela s bratrem napůl. Je to pro nás finančně náročné a tak bych se ráda zeptala, zda má vůbec exekutor právo strhnout z důchodu částku, která nevystačí na tatínkovi živobytí? Pokud ne, ráda si zaplatím právníka, který to za nás vyřeší. Na můj dotaz mi asistentkou pana exekutora bylo řečeno, že na to právo mají.
 
Dobrý den, exekuce srážkami ze mzdy či jiných příjmů je vedena v zákonné výši, která je stanovena výši platu a počtem vyživovaných osob. Tuto srážku provádí příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení, tj. mám za to, že je sráženo správně, ale můžete si to samozřejmě ověřit. Domnívám se dále, že exekuce bez zaplacení dluhu zastavena nebude. V uvedeném případě bych Vám doporučovala dohodnout se s bratrem a dluh Vašeho otce exekutorovi celý uhradit najednou, přinejmenším zamezíte navyšování dluhu o úroky. Částku si pak postupně můžete odebírat z příjmu Vašeho otce – záleží na dohodě mezi Vámi.