Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.494

Exekuce, věcné břemeno

Odesláno: 
Otevřeno 1002 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně ochrany majetku před exekucí otce.
Popis situace:
Otec je notorický alkoholik, před cca 8 lety se matka rozvedla s otcem, matka se odstěhovala a otci zůstal dům, ve kterém jsme doposud bydleli. Dům otec přepsal na mě s bratrem 50/50% cca před 7 lety. Nicméně v domě si nechal zapsat věcné břemeno na dožití.
Otec byl 2x odsouzen za opakované krádeže alkoholu v supermarketu, pokuty za řízení s alkoholem, apod.
Otec má exekuce ve výši cca 14 tis za právníky, kteří ho zastupovali u soudů. K tomu nějaké dluhy na VZP a OSSZ ještě z dob, kdy byl OSVČ. Nepracuje, žádné sociální dávky nemá vyřízené. Z výkonu trestu se vrátil v půlce července 2019.
V domě mám hlášené trvalé bydliště já, budu měnit trvalé bydliště cca za půl roku, dříve to nejde. V současné době bydlíme u přítelkyně. V domě má trvalé bydliště také bratr, ten bydlí také s přítelkyní v podnájmu. Třetí kdo má v našem domě trvalé bydliště je otec, který tam má věcné břemeno dožití.
Jak ochránit dům a jeho vybavení před exekucí otce? Samozřejmě na některé věci jako je televize, nábytek, krbové kamna apod. starší 5ti let a více již nemáme paragony. Není přece možné, abychom za něj platili dluhy jen proto, abychom nepřišli o střechu nad hlavou.
Je možné zrušit na základě skutečností, že otec je alkoholik, nepřináší žádné % peněz na náklady provozu domácnosti (zálohy energií apod.) neplatí dluhy a vystavuje náš společný majetek exekutorskému řízení, které neplatí a nic s tím nedělá? Situace s alkoholem je opravdu vážná, není pro něj problém veškeré peníze propít na úkor zakoupení jídla, jelikož nemá žádný zdroj příjmů tak žebrá a následně si kupuje alkohol.
Pomůže vůbec situace zrušení věcného břemene, odstranění trvalého pobytu otce na naší adrese? Nebo může exekutorský úřad vykonávat zabavení majetku i tam, kde se dlužník jen vyskytuje (přespává) a nemá tam trvalé bydliště? Co se v takovém případě dá dělat, abychom ochránili náš majetek? Jak lze zrušit věcné břemeno?

Děkuji za odpověď
 

Dobrý den, pokud je dům ve spoluvlstnictví Vás a Vašeho bratra, exekuce Vašeho otce se jej nijak nedotknou, neboť exekučně lze vymáhat a uspokojovat pohledávku jen z majetku dlužníka. Ohledně vybavení domu je situace složitelší, pokud exekutor bude vymáhat pohledávku prosřednictvím prodeje movitých věcí, bude je zabavovat na adrese bydliště Vašeho otce, a dosti pravděpodobně zabaví i věci, které patří Vám nebo bratrovi – Vy pak musíte doložit, resp. prokázat, že jde o Vaše věci. Obvyklé vybavení domácnosti však exekuci nepodléhá. Věcné břemeno dožití pro určitou osobu lze za jejího života zrušit pouze dohodou s ní. Exekutor jinak může zabavovat věci povinného tam, kde mohou být umístěny, tj. v místě trvalého bydliště, ale i kdekoliv jinde, pokud má za to, že se tam povinný může zdržovat. Doporučovala bych Vám za dané situace zvážit zahájit řízení o omezení svéprávnosti Vašeho otce, neboť pokud je svéprávnost omezena výrazně, taková osoba je umístěna do speciálního zařízení a je jí určen opatrovník. V tomto Vám však doporučuji poradit se s právníkem z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz).