Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.361

Insolvence živnostníka státní správa

Odesláno: 
Otevřeno 638 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně oddlužení živnostníka.
Jsem živnostník již od roku 1997 a vždy se více méně dařilo. V roce 2011 jsem se dostal díky práci do platební neschopnosti a začal jsem mít problémy s placením základních plateb vůči ČSSZ, VZP a Finančnímu Úřadu (DPH).
Chci se informovat jestli pro oddlužení po 1.6.2019 je možné vstoupit i s těmito dluhy? Částka je přes půl milionu a nemohu se dluhu zbavit.
Děkuji za odpověď Zdeněk
 
Dobrý den,

ano i s dluhy, které pocházejí z podnikatelské činnosti, je možné vstoupit do insolvence.
 
Dobrý večer,
takže i FÚ nebude problém? Již dříve jsem se zajímal o oddlužení a právě se státní správou to nebylo jednoznačné a radši jsem od toho upustil. Protože bylo více než jasné, že zrovna FÚ bude požadovat dluh uhradit v plné výši. Jde o to, že většina mých dluhů je vůči státním institucím, nebo platbám ve prospěch státu.
Díky za upřesnění. Zdeněk
 
Dobrý den,
přihlášení věřitelé budou uspokojení poměrně. I když se jedná o věřitele jako je FÚ, ČSSZ, atp. K tomu odkazují na ust. §168 a 169 insolvenčního zákona.

Pokud je jedná o dluhy z podnikání, mohou věřitelé vyslovit nesouhlas s povolením oddlužení. Pokud tak udělají, vyhlásí soud na dlužníka konkurs, ve kterém by byl prodán majetek dlužníka k uspokojení věřitelů (pokud nějaký majetek existuje) a insolvenční řízení se ukončí. Následně dlužník může podat znova insolvenční návrh, kde už nehraje roli se má dluhy z podnikání, jelikož prošel konkursem.
 
Aha,
děkuji za Váš čas a odpovědi.
Pěkný den přeji
Zdeněk