Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.387

Darovací smlouva na celý dluh v insolvenci - správce chce přesto prodat nemovitost v insolvenční dražbě

Odesláno: 
Otevřeno 698 x
1 odpověď
 
Dobrý večer.
Rodičům bylo 04/2015 povoleno oddlužení splátkovým kalendářem.
2012 jsem jim pomohl uhradit nějaké dluhy a byl na mne převeden rodinný dům ve kterém žiji.
Insolvenční správce, tedy IS podal návrh na neúčinnost darovacich smluv a dům byl vrácen do majetkové podstaty.
25.7.2018 jsem se rozhodl rodičům pomoci, aby nepřišli o střechu nad hlavou a daroval jim finanční hotovost na pokrytí zbylého dluhu.
Darovací smlouvy jsem zaslal na krajský insolvenční soud a insolvenčnímu správci. I přesto podal insolvenční správce žádost na soud o povolení prodeje majetkové podstaty mimo dražbu. Nevím proč tak činí, když na účte majetkové podstaty má hotovost na pokrytí věřitelů 100% a myslím že i něco navíc na zbylé náklady které mu náleží. Mám na mysli jeho odměnu za každý započatý měsíc.
Dnes (02.08.2018) jsem mu volal a řval na mne jak na malého haranta co si to dovoluju takhle jednat a že na mne podá žalobu. Řekl jsem mu, že otec uz je starý a nemocný a nezvládá chodit v důchodu ještě do práce a ze nebude mít na splátky, které jim byli vyměřeny. Chci jen celou insolvenci finančním darem ukončit aby si aspoň v klidu užili pár let v důchodu a ze nemám zájem dál to protahovat = prodražovat.
Zbylé dluhy jsou podle zprávy insolvenčního soudu 800.000 Kč a já jim daroval 840. Odhad na dům byl 800.000 Kč. Insolvenční správce IS stále trval na tom, že mi dům prodá mimo dražbu, kde by mu náležela nemalá odměna a rodičům by zase po odečtení té odměny zbyl nemalý dluh. To jsem nechtěl. A dnes (02.08.2018) na mne řval že podá žalobu a tu odměnu si stejně vysoudi a že prý budou nadále trvat problémy s domem. Ja chci přeci jen rodičům pomoc a ne aby mne urážel nějaký is. To jsou is opravdu tak hladový. Ja měl za to, že mají hájit zájmy věřitelů a ne co kde ještě urvou na chudakach. Mohu se proti tomu nějak branit. Mám najednou strach ze jsem vyhodil 840 zbytečně a ze rodiče přijdou stejně o střechu nad hlavou. Snad ještě žijeme v právním státě.
 
Dobrý den,
v tomto případě doporučuji na soud zaslat dotaz, zda i za situace, kdy bylo na účet majetkové podstaty zasláno plnění, které by pokrylo úhradu nezajištěných věřitelů, má IS oprávnění zpeněžovat dům, neboť tímto by pohledávky nezajištěných věřitelů zanikly.
Zároveň však doporučuji pro jistotu (s ohleem na jednání insolvenčního správce) kontaktovat advokáta, který Vám bude schopen s tímto pomoci. Jejich seznam naleznete na webu http://www.advokatikomora.cz