Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.886

Exekutor nechce poslat peníze složenkou a nutí věřitele založit účet v bance

Odesláno: 
Otevřeno 1421 x
9 odpovědí
 
Jsem v exekuci oprávněná, tj. věřitelka,
Exekutor mi již vymohl peníze, ale nechce mi je poslat proto, že prý mu musím poslat číslo účtu, na který mi je má zaslat. Jsem v důchodu, žádný účet v bance nemám a ani ho nechci. Pro důchod si chodím na poštu.
Prosím o sdělení, zda jsem povinna kvůli exekutorovi si založit účet? Trvá to již půl roku (11/2016-05/2017) a peníze nemám.
Známému poslal exekutor vysokou částku složenkou. U mně se jedná cca o 5ti místnou částku. Navíc ji exekutor vymáhal schválně 13 let, aby si mohl inkasovat úroky (povinný měl majetek).
Mohu požadovat náhradu za průtahy po ministerstu spravedlnosti ČR? Po 13ti letech mají peníze úplně jinou hodnotu, takže mi exekutor ještě uškodil!
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, požádejte exekutora o výplatu vymožené částky formou poštovní poukázky s odůvodněním, že nemáte účet. Mám za to, že by to problém být neměl a exekutor by Vám měl peníze zaslat, Pokud by nechtěl, bylo by nutné si účet bohužel založit.
Bohužel Vám asi neporadím s druhou částí dotazu, protože neznám konkrétní okolnosti případu, zde bude spíše na místě vyhledat v této věci právní pomoc advokáta a jemu je nutné předložit veškeré listiny, které k věci máte, i když i mě se zdá 13 let jako dlouhá doba, ale z praxe vím, že někteří povinní v tom tzv. "umějí chodit" a přesně vědí co dělat, aby exekutor nic nevymohl, a je tedy možné, že toto je i případ Vámi popisované exekuce. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
 
Děkuji,
ale tak jste mi vlastně neodpověděli. Vaše odpověď- že pokud mi exekutor nevyhoví- budete si muset účet založit- nepovažuji za odpověď.
Podle jakého zákona či předpisu má právo si klást tuto podmínku?
Prosím ještě jednou o odpověď na tento dotaz.
Host 4713
 
Zdravím Vás, dnes (24.06.2017) je běžné, že se peníze posílají z účtu na účet, je to mnohem transparentnější. Exekutor musí ze zákona (exekuční řád zákon 120/2001 Sb.) vést o každé prováděné exekuci exekuční spis, kde musí řádně doložit i veškeré platby, neboť i exekutoři, ačkoli se Vám to nezdá jsou kontrolováni Exekutorskou komorou ČR. Dále zde máme i zákon o omezení plateb v hotovosti, který rovněž jednoznačně preferuje bezhotovostní převody peněz.
Není tedy vyloučen převod peněz formou poštovní poukázky, ale je zde vyšší riziko, že kdyby zaměstnanec exekutora například daný ústřižek ztratil, exekutor nebude schopen tuto platbu doložit, Mám za to, že to je ten důvod proč se tomu exekutor brání. Proto je nutné se zkusit s exekutorem domluvit na zasílání peněz složenkou a poté hledat další řešení. Víte i exekutoři mají své vnitřní předpisy, neboť praxe každého exekutorského úřadu je odlišná. Můžete si na exekutora i stěžovat u Exekutorské komory ČR, popřípadě můžete dát exekutorovi i číslo účtu rodinného příslušníka, manžela či dětí, pokud se založení účtu tolik bráníte.
 
Děkuji za odpověď.
Myslela jsem si, že si to nemůže exekutor klásti jako podmínku. Dokonce mi kvůli tomu již půl roku zadržuje moje peníze. Já jsem jeho klient, pro kterého má pracovat, tudíž mám být "svrchovaný subjekt" v této věci, zatím to však dopadá tak, jako kdybych byl něco ležící u cesty a exekutor byl ten svrchovaný (nejvyšší) pán. Umíte si představit, že byste měl dům, v něm platil správce a on by vám zadržoval vaše peníze?
V tomto případě si připadám, jako že žijem stále v těžké totalitě.
Děkuji ještě jednou za odpověď.
 
Zdravím Vás, chápu Vás, ale rovněž mám do jisté míry pochopení i pro exekutora. Exekutorů je mnoho, a to zda konkrétní člověk využije jejich služeb či nikoli je otázka vyjednávání podmínek, za kterých bude exekuce vymáhána. V této fázi se rovněž řeší i to jakým způsobem bude exekutor zasílat oprávněnému vymožené platby od povinného.
Vím, že taková podmínka není zcela v pořádku, ale z předchozí odpovědi víte proč to tak je. Na Vašem místě bych si založila účet v bance (dnes jsou i banky, které si od klientů neúčtují poplatky) a až budete mít peníze od exekutora na účtě, tak peníze vyberete a účet zrušíte. Chápu, že Vám to připadá absurdní, ale až budete po někom požadovat služby i v rámci vymáhání exekuce, zeptejte se jak je to se zasíláním vymožených peněz, zda jen na účet nebo lze i složenkou, případně v hotovosti. O hotovostním výběru peněz v sídle exekutora jste se nebavili, Je možné zkusit i tuto variantu.
 
Nezlobte se, ale místo abyste mi poradili, mne pobuřujete. Co má znamenat váš výrok, že exekutorů je mnoho a že je chápete. Má to snad znamenat, že se mohou chovat jako protiprávně? Tím spíše by se měli ucházet o přízeň těch, co jim zadají práci a né se chovat jako nabubřelá vrchnost. Způsob, jak budou vyplaceny peníze si snad má diktovat klient! Nezlobte se, ale když si dáte podrazit kramflek, bude vám švec diktovat, jak to udělá? A vy si to budete muset nechat líbit?
Zadržování výplaty peněz exekutorem je trestné. Dle exekučního řádu je má vyplatit do měsíce. Na co je potom ten zákon?
 
Zdravím Vás, já jen píši svůj názor na to proč se tak děje. Bohužel jsem neviděla exekuční spis, takže skutečně nemohu posoudit co se v konkrétní věci děje. Jen vím, že platba z účtu na účet je běžnější a v této době i obvyklejší. Ano, exekutor by Vám měl peníze zaslat i složenkou a mám za to, že tak učiní. Zkuste jej o to požádat a poté pohrozte stížností na Exekutorskou komoru ČR, mám za to, že Vám peníze vyplatí a kdyby ne, tak podejte stížnost na postup exekutora, který zapůjčí spis komoře a výplata peněz by se tímto mohla oddálit. Já jen uvádím, že je lepší jít cestou menšího odporu. Rozhodně nechci nikoho pobuřovat, ale někteří tazatelé, když si nepřečtou odpověď jakou očekávají mohou být pobouřeni, ale posláním poradny není odpovídat dle přání klienta, ale spíše odpovídat dle práva a hledat co nejrychlejší cesty řešení problému tazatele.
 
Děkuji za odpověď
Mám ještě dotaz. Zadržováním peněz mi vznikla škoda. Po kom ji mohu žádat? po státu, nebo po exekutorovi?
 
Zdravím Vás, škodu je nutné vždy vymáhat po tom, kdo ji způsobil. V tomto případě tedy po exekutorovi, ale dle zákona o náhradě škody za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Nikoli dle občanského zákoníku, neboť prvně jmenovaný zákon je speciální právě pro případy jaké se staly Vám.