Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.652

Exekuce na majetek SJM a nový občanský zákoník 2014

Odesláno: 
Otevřeno 2999 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás se žádostí o radu ohledně podání žaloby na vyloučení věci z exekuce.
Jedná se mi o to, zda se novým občanským zákoníkem dochází ke změnám i ohledně exekucí. Exekuce ze strany exekutora začala být uplatňována ke konci minulého roku (12/2013), žalobu tedy máme podávat v souladu s nynejším občanským zákoníkem nebo s platným v roce 2013.

Ještě bych požádala o Váš výklad ohledně rozsudku: zrušení bezpodílového spoluvlastnictví manželů. Na Vaší poradnu jsem vznesla všeobecný dotaz a bylo mi odpovězeno, že přestože bylo zrušeno bezpodílové spoluvlastnictví manželů, tak dluhy vzniklé v podnikání jednoho z manželů po vynesení tohoto rozsudku jsou dluhem obou manželů.

Na jiném místě mi však bylo odpovězeno, že bezpodílové spoluvlastnictví manželů trvá a příjmy jednoho z nich nemůžou být uplatňovány k umoření dluhu (exekuce) druhého manžela.
Popíšu tedy situaci konkrétněji a poprosím Vás o vyjádření.
Rozsudek je z roku 1997. V rozsudku je přímo řečeno, že bezpodílové spoluvlastnictví manželů se ZRUŠUJE. Odůvodnění je, že navrhovatel se cítí ohrožen, s tím, že odpůrce je podnikatelem, navrhovatel se cítí jeho podnikáním majetkově ohrožen a v zájmu jeho právní jistoty je pro něj výhodnější, aby bezpodílové spoluvlastnictví manželů bylo zrušeno. Odpůrce se k návrhu připojil. Pokračuje výčet zaměstnání, rodinné situace, atd. Dále je psáno, že soud dospěl k závěru, že návrh je důvodný. Proto soud rozhodl o zrušení bezpodílového sploluvlastnictví manželů za trvání manželství.
Může tedy exekutor postihovat plat a jiné příjmy (důchod, sociální dávky, …) navrhovatele?
Děkuji.
 
Dobrý den. K podání žaloby: žaloba na vyloučení věci se podává podle občanského soudního řádu, § 267, nikoliv podle občanského zákoníku. Proto je jedno, kdy začala být exekuce uplatňována. Protože bylo bezpodílové spoluvlastnictví zrušeno, netrvá dál. Možnost exekuce druhého manžela je založena občanským soudním řádem, konkrétně § 262a odst. 1. Od 1.1.2014 je platné jeho novelizované znění, které doslova uvádí: Výkon rozhodnutí (exekuci) na majetek patřící do společného jmění manželů (bezpodílového spoluvlastnictví) lze nařídit také, jde-li o vydobytí dluhu, který vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do společného jmění se považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů. Proto je možné vést exekuci na věci, které jste nabyli pro zrušení bezpodílového spoluvlastnictví. Znění § 262a odst. 2 občanského soudního řádu připouští exekuci srážkami ze mzdy manžela povinného, přikázáním pohledávky manžela z účtu tehdy, jde-li o vydobytí dluhu, který patří do společného jmění manželů. V návaznosti na předchozí odstavec je proto možné považovat dluhy za majetek, který se považuje za společné jmění manželů a je proto možné postihovat exekučně příjmy druhého manžela.