Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.986

Exekuce na starobní důchod - dlužník exekuovaného věřitele přestal splácet dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1063 x
1 odpověď
 
Dlužník (zeť) přestal platit dluh, za který se zaručil nemovitostí. Nám začali strhávat exekuci, je možné se nějak bránit?
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, jelikož jste ručitelé tak obrana je velice obtížná a téměř nemožná. Zde bude nejlepší exekuce uhradit, a to jen proto, že jste podepsali ručitelské prohlášení, takže zeťův věřitel tuto pohledávku pochopitelně nyní vymáhá i po Vás coby ručitelích. Jen by i vůči Vám měl být vydán a měl by Vám být doručen exekuční titul, tedy rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka po Vás jakožto po ručitelích exekučně vymáhána. Nebylo-li Vám toto rozhodnutí doručeno, je možné podat k exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) návrh na zastavení exekuce. Zde uveďte, to, že exekuční titul Vám nebyl řádně doručen a je tedy nepravomocný a nevykonatelný a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, neboť o tom, že je proti Vám nařízena exekuce a že proti Vám bylo vedeno nějaké řízení jste se dozvěděli až z listin, které Vám byly doručeny exekutorským úřadem.
Pokud Vám však byl exekuční titul doručen, bude skutečně nejlepší tuto pohledávku uhradit a tuto částku je poté následně možné vymáhat, a to i soudně po Vašem zeťovi.