Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.263

Zadlužení a exekuce matky dítěte, dětí z důvodu neplacení výživného otcem dítěte, dětí - vymáhání dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1311 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám exekuci na 60.000 Kč, nyní nemám kde si je půjčit, jsem na úřadě práce mám dvě dcery 13 a 18 let, manžel pracuje. Když zaplatíme půjčky a SIPO, nezůstává nám mnoho peněz. Moje podpora je 5000 Kč, manžel vydělá 20.000 Kč, ale náklady a půjčky jsou tak 19.800 Kč, co mám dělat? Mám požádat o splátky u exekutora, a jak dlouho bude exekutor částku na mě vymáhat. Bývalý manžel mi dluží na výživném 85.000 Kč - má to na starosti firma která to od něho vymáhá: nikdo mu nepočítá úroky, ale mě je počítají, je to nespravedlivé.
Peníze mám ale vlastně je nemám, děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, délku exekuce nelze nikdy dopředu odhadnout, neboť stačí, abyste si našla práci a tato exekuce bude vymáhána srážkami ze mzdy. Dále je nutné počítat i s tím, že exekutor brzy zablokuje Vaše účty, takže být Vaším manželem či Vámi dohodla bych se na výplatě mzdy či podpory buď v hotovosti nebo složenkou, čímž si ušetříte budoucí komplikace.
O splátkový kalendář pochopitelně požádat můžete jen je nutné si dobře promyslet jak vysoké splátky navrhnete, při návrhu splátek je dobré navrhnout takovou částku u které budete mít ještě rezervu, neboť exekutorovi se Vámi navržená částka může zdát nízká a nebo je nutné si vytvořit rezervy na "horší časy" nebo pro neočekávané výdaje.
Pokud si práci nenajdete je nutné počítat s exekucí na mzdu manžela, popř. i na Vaše účty. I kdybyste si práci nenašla, exekuce bude pokračovat, neboť exekutoři jen velmi neradi brzy zastavují exekuci pro nemajetnost povinného.
Ohledně dlužného výživného je nutné vše zvážit a případně tuto částku zkusit vymáhat i formou exekuce u exekutora. Nevím jakou "firmu", která dlužné výživné po bývalém manželovi máte na mysli, ale mám za to, že klasický návrh na nařízení exekuce u soudního exekutora by se mi jevil jako lepší cesta k vymožení dlužného výživného. Navíc by náklady exekuce nesl Váš bývalý manžel. Není to ideální cesta vymáhání dluhu - i proto, že firma nemá takové možnosti, jako exekutor. Doporučuji s firmou vypovědět smlouvu a věc předat exekutorovi (za situace, kdy máte soudní rozhodnutí o výživném - což předpokládám a z čehož vycházím).
 
děkuji ještě se zeptám, kolik nám musí nechat exekutor na jídlo na to abychom se uživily aj s dcerami. a nařízení na exekuci bývalého manžela mám, ale není mi to nic platné nic mi od něho nechodí. je to asi bezvýchodná situace.
 
Zdravím Vás, pokud se jedná o běžnou pohledávku (půjčky, úvěry, kreditní karty), tak z Vaší podpory nemůže být stržena ani koruna, ale ze mzdy Vašeho manžela by na nepřednostní exekuci měly srážky ze mzdy činit 3.062,- Kč a zbylá část mzdy by měla být manželovi vyplacena.
Pokud by se jednalo o exekuci přednostní (daně, zdravotní pojištění, sociální pojištění), tak u Vás by stále nebylo co brát a u Vašeho manžela by srážky ze mzdy v tomto případě činili celkem 6.124,- Kč a zbylá část mzdy by mu byla vyplacena.
U exekuce na dlužné výživné kontaktujte exekutora a ptejte se jej na stav řízení a na výši vymoženého plnění.