Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.108

Exekuce pro dluh na výživném - exekutor první uspokojí náklady řízení a pak až věřitele (matku nezletilého dítěte)

Odesláno: 
Otevřeno 1407 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu.
Otec mi na nezl. dceru dluží 83.000 Kč.
09/2015 jsem se obrátila na advokátní kancelář, kde jsem zaplatila za sepsání návrhu na exekuci prostřednictvím soukromého exekutora. Povinnému byla nařízena exekuce na plat pro běžné a dlužné výživné. Od února 2016 je povinnému strháváno běžné výživné 1.850 Kč dle rozsudku a nepatrná část na dlužné výživné, celkem cca 2.000 Kč měsíčně.
Bohužel za celou dobu mi exekutorským úřadem bylo zasláno pouze 1.850,- Kč.
Dnes (08.06.2016) mi z jejich strany bylo sděleno, že mi peníze budou zasílat pouze každé 2 měsíce, neboť si nejprve vymáhají své náklady.
Je tento postup normální?? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
 
Zdravím Vás, tento postup soudních exekutorů je zcela běžný a exekutoři tímto postupem i brání zastavení exekuce pro nemajetnost povinného, který se může podat v případě, kdy by průběh exekuce ukazoval, že nebudou vymoženy ani náklady exekuce. Chápu, že tato situace je velice tíživá zejména pro oprávněné, a to zvláště v situaci, kdy se jedná o výživné pro nezletilé díte, ale tato věc zatím není blíže legislativně upravena, což je škoda. Osobně se domnívám, že by bylo spravedlivější, aby exekutoři část vymoženého plnění zasílali oprávněným a z části vymoženého plnění umořovali náklady exekuce. Jak jsem však uvedla výše, postup soudního exekutora je v pořádku.