Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.845

Jak se vyhnout exekuci, zabavení věcí nedlužících osob v domácnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1553 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to, když k Vám domu přijde exekutor a zabavoval by movité věci (obvyklé vybavení domácnosti), které nejsou dlužníka (otce a matky)? Je dostačující když mám sepsaný seznam movitých věci (televize, pračka, myčka, lednice, atd… ) a notářsky ověřené, že to jsou věci mé. Nedojde k tomu, že mi budou věci zabaveny? Vlastníkem nemovitosti jsem já (dcera) a rodiče zde mají trvalý pobyt. Děkuji za informaci.
 
Zdravím Vás, pokud by byly zabaveny věci, které nepatří povinnému, bylo by nutné, aby vlastník těchto zabavených věcí podal k soudnímu exekutorovi, a to do 30 dnů ode dne, kdy se o zabavení svých movitých věcí dozvěděl v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí těchto věcí ze soupisu. K návrhu však musí přiložit, pokud možno úředně ověřené kopie dokladů prokazujících jeho vlastnické právo k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní darovací, nájemní, notářsky ověřené zápisy o vlastnictví věcí, čestná prohlášení o vlastnictví zabavených věcí, . Mám za to, že pokud by povinnými byly Vaši rodiče tyto věci, které jsou uvedeny na seznamu movitých věcí ověřeným notářem s tím, že tyto věci patří Vám by Vám neměly být zabaveny. Uvádím, že neměli, neboť stoprocentní jistotu nemáte nikdy, proto by bylo lepší dohledat i další doklad (y) prokazující Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Pokud byste nebyly zcela úspěšní bylo by nutné, aby vlastník věcí odlišný od povinného podal do 30 dní ode, kdy mu bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora tzv. vylučovací žalobu, tedy žalobu na vyloučení věcí ze soupisu.
Pokud byste povinnou byla Vy a tyto věci by byly zabaveny, nyní se bavím zejména o pračce, lednici a televizi, tak je možné v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu podat k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce, kde budete požadovat vrácení těchto zabavených věcí zpět, s tím, že pračka, lednice ani televize by jakožto obvyklé vybaveni domácnosti v souladu s ust. § 322 odst. 1 písm. b) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), nemohou být zabaveny ani povinnému, neboť se jedná o obvyklé vybavení domácnosti a cena zabavených věcí nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti. Toto je nově důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu. Více se již skutečně dělat nedá.