Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.115

Zrušení exekuce pro promlčení dluhu a využití peněz na jinou exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 1616 x
5 odpovědí
 
Finanční úřad mi zrušil exekuci pro promlčení ale do tý doby mi strhávali jistou částku. Ted po zrušení mi vrátil stržené peníze přes mzdovou účtárnu a ta to předala mé mzdové účetní která tyto peníze hodlá poslat na jiné dluhy ale přitom mi každý měsíc strhává 2 exekuce, má právo vrácené peníze opět použít na jiné exekuce.
Děkuji za dotaz a dobrý den.
 
Zdravím Vás, mám za to, že byste s použitím těchto peněz na úhradu jiných dluhů měl souhlasit, neboť tyto peníze patří Vám a nejsou součástí mzdy, ze které by se tyto peníze mohli strhávat. Otázkou je, zda mzdová účtárna tyto peníze nepovažuje za jiný příjem, potom by jej bylo možné použít na platby jiným exekutorům, ale opět jen zabavitelnou část těchto příjmů. Pokud Vám budou tyto peníze vyplaceny v mzdě, tak tuto částku je možné přičíst k mzdě a z celkové částky by se poté vypočítala srážka ze mzdy. V tomto případě by Vám ze mzdy při součtu s touto částkou měla být vyplacena vyšší částka, neboť s vyšším příjmem se zvyšuje nejen zabavitelné částka, ale rovněž i ta nezabavitelná. Možná by tedy nebylo od věci zkusit probrat s mzdovou účtárnou jak na tuto částku pohlíží.
 
dobrý den, děkuju za odpověd na dotaz vrácení stržené exekuce, a mám prosím dotaz, kde zjistím je-li tato částka považována za jiný příjem. děkuju
 
Zdravím Vás, to se musíte domluvit právě s mzdovou účetní jak na tuto částku nahlíží. Mám za to, že to bude za jiný příjem spíše považovat.
 
dobrý den, posílal jsem dotaz na vracení stržené exekuce a moje mzdová účetní to dala na právní kde mi bez vysvětlení sdělili že peníze které mi finanční úřad vrátil pro promlčení pujdou na jiné dluhy, dle vašeho názoru tak nemůžou udělat a stím souhlasím. proto mám dotaz je-li možné tento problém nějak definovat ve smyslu §, a pokud mi ze zákona strhávájí 2 exekuce jestli ty vrácené peníze můžou poslat na další a to třetí exekuci? děkuji
 
Zdravím Vás, bohužel Vám musím odpovídat bez znalosti všech listin a na základě obecné teorie. Pokud by však byl Vašemu zaměstnavateli doručen exekuční příkaz od třetího exekutora, aby byl přeplatek z jedné exekuce použit na tuto exekuci, tak je Váš zaměstnavatel dokonce povinen tento přeplatek tomuto exekutorovi zaslat. V opačném případě je obecným pravidlem, že když uhradíte dluh, a to i exekuční, tak by peníze (přeplatek) dluhu měl dostat dlužník (povinný), který dluh či exekuci u jednoho exekutora přeplatil. Na to Vám nemusím psát paragrafy. Nicméně, pokud však byl Vašemu zaměstnavateli od třetího exekutora doručen výše uvedený příkaz na tento přeplatek, tak na tyto peníze bohužel nárok nemáte, neboť tyto peníze jsou coby jiný příjem povinného předmětem exekuce, Ani moje předešlá odpověď nebyla zcela jednoznačná. Víte právníci Vaší společnosti všechny listiny viděli, já nikoli, k tomu zde bohužel nemáme ani možnosti. Zkuste se tedy zeptat na to, zda byl zaměstnavateli doručen výše zmíněný exekuční příkaz, a pokud ano, tak na tyto peníze (přeplatek exekuce) skutečně nárok nemáte.