Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.120

Předmanželská smlouva a exekuce na nedlužícího z manželů - je nějaká obrana?

Odesláno: 
Otevřeno 1512 x
1 odpověď
 
Mám dotaz.
Dcera se v 06/2015 podruhé vdala. Z prvního manželství má rodinný domek, na který splácí hypotéku. Má 2 děti z prvního manželství a 3. dítě z druhého.
01/2016 zjistila, že nový manžel má dluhy a byla jí doručena exekuce. Odvolala se s tím, že má předmanželskou smlouvu a jeho dluhy vznikly ještě před uzavřením manželství, ale po 3 měsících bylo odvolání zamítnuto, byl jí zablokován účet, na který jí chodí mateřské dávky a zablokován účet, ze kterého platí hypotéku na dům, který si pořídila v době 1. manželství.
Nyní má strach, že může o ten to dům přijít. je to tak? Mohou jí zabavit nábytek, který si pořídila ještě během 1. manželství a má na něj doklady? Dluhy 2. manžela vznikly ještě před uzavřením manželství, o ničem nevěděla. Podala v 05/2016 žádost o rozvod, ale to problém exekuce neřeší. Poraďte, prosím.
 
Zdravím Vás, Vaše dcera by měla podat k soudnímu exekutorovi, který jí blokuje účet pro dluhy manžela, se kterými ona nemá nic společného a domáhat se tak zrušení jednotlivých exekučních příkazů na její účet. Návrh na zastavení exekuce podejte podle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu je nutné přiložit nejen kopii předmanželské smlouvy, ale i úředně ověřenou kopii oddacího listu a rovněž i kopii žaloby o rozvod manželství (z důvodu toho, že ji nový manžel neinformoval o svých dluzích, čímž ji dostal do problémů).
Aby se Vaše dcera dostala, alespoň k části peněz na účtu je možné zajít na pobočku banky, u které je veden blokovaný účet a Vaše dcera může v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je v tomto případě rovna polovině peněz, které na účtu byly v okamžiku doručení exekučního příkazu k přikázání pohledávky z účtu manžela povinného. Minimálně by však Vaší dceři měla být vyplacena částka ve výši dvojnásobku životního minima povinného, což je cca 6.800,- Kč. O tuto částku však může Vaše dcera žádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. Proto bych Vaší dceři doporučila, aby se s plátcem mateřské dohodla na výplatě mateřské formou poštovní poukázky nebo v hotovosti.
Je pravdou, že pokud by Vaše dcera řádně hypotéku nesplácela o dům by skutečně přijít mohla. ¨
Pokud by Vaší dceři byl zabaven nábytek, který si pořídila během prvního manželství, musela by k exekutorovi, který tento nábytek zabavil, a to do 30 dní ode dne jeho zabavení podat návrh na vyškrtnutí věcí (zabaveného nábytku) ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu a k tomuto návrhu přiložit úředně ověřené kopie dokladů, které osvědčují vlastnické právo Vaší dcery k zabaveným věcem.
Závěrem uvádí, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Pokud by se tak stalo, je to důvodem i pro podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.