Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.129

Nájemní smlouva na část domu - může exekutor zabavovat v celém rodinném domě?

Odesláno: 
Otevřeno 1147 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Bydlim u rodičů v rodinném domě. S mamkou jakož to majitelem nemovitosti mám sepsanou nájemni smlouvu. V této smlouvě uzavřené v roce 2010 je přímo uvedeno že mám k užívání pouze bytovou jednotku v prvním patře. Do ostatních prostor (sklep, dila a garáž atd.) nemám přístup. Bude tato smlouva stačit k prokázání vlastnictví a následného vyškrtnutí že soupisu movitých věcí? Dne 31.5.2016 mi byla provedena exekuce v mé nepřítomnosti. do domů je vpustil můj otec který si v dané chvíli neuvědomil skutečnost že máme tuto smlouvu. exekutor byl hodně aktivní a olepil i věci v dílně a garáží kde podle smlouvy ani nemám přístup. nevim co si teď počít. ucty nebo faktury za zabavené věci už rodiče nemají. Díky moc za odpověď
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné, aby Vaši rodiče jako vlastníci zabavených věcí podali k soudnímu exekutorovi, a to do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení těchto svých věcí dozvěděli návrh na vyškrtnutí těchto věcí ze soupisu. K tomuto návrhu je však nutné přiložit, alespoň onu úředně ověřenou kopii nájemní smlouvy uzavřené s Vaší matkou.
Pro úplnost dále uvádím, že pokud by byly zabaveny věci které by neměli být zabaveny ani povinnému. Výčet těchto věcí naleznete v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), je ot důvodem k podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu. V tomto návrhu uveďte, že se domáháte zastavení exekuce ohledně exekuce prodejem movitých věcí povinného, a to u těchto věcí (sem uvedete zabavené věci, o kterých se domníváte, že neměly být zabaveny ani povinnému - např. nábytek, .), protože tyto věci byly zabaveny v rozporu s ust. § 321, § 322 občanského soudního řádu, což je samo o sobě důvodem pro zastavení exekuce.
Pokud by Vám nebylo vyhověno, můžou Vaši rodiče buď do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí podat proti exekutorovi vylučovací žalobu nebo můžete společnými silami uhradit danou exekuci. Více se vážně již dělat nedá.