Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.088

Exekuční příkaz k prodeji již na převedené nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 945 x
1 odpověď
 
Dne 8.2.2016 jsem podepsal smlouvu s prodávajícím, jejímž předmětem byl prodej bytové jednotky, právní účinky smlouvy byly 6.4.2016, zápis byl proveden 28.4.2016. Ke dni sepsání smlouvy i k právním účinkům smlouvy nebyla na listu vlastnictví evidována žádná omezení vlastnického práva. Po přepsání nemovitosti na nového vlastníka byl na list vlastnictví zapsán Exekuční příkaz k prodeji nemovitých věcí z 27.04.2016. Právní účinky zápisu ke dni 27.04.2016. Zápis proveden dne
03.05.2016. V současné době je na již přepsané nemovitosti veden exekuční příkaz k prodeji nemovitosti s tím, že povinným je původní vlastník.
Je tento postup v pořádku? Mohl katastrální úřad přepsat nemovitost a následně zapsat exekuční příkaz k prodeji? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, asi Vás trochu překvapím, když se Vás nejdříve zeptám, zda byl stranou smlouvy o převodu nemovitosti i soudní exekutor. Pokud ano, je nutné neprodleně kontaktovat soudního exekutora a písemnou formou jej požádat o zrušení exekučního příkazu, a to v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu, resp. podat k soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí nemovité věci ze soupisu, neboť tato nemovitost již nepatří povinnému, ale Vám, což doložíte i výpisem z listu vlastnictví, a rovněž i kopií kupní smlouvy. Mám za to, že exekutor by měl tomuto návrhu vyhovět. Víte katastr zapíše to co mu tam exekutoři doručí, pokud je návrh na zápis exekutorského zástavního práva k nemovitosti v pořádku. Proto bych tuto věc řešila s exekutorem. Možná bych se na něj nejdříve obrátila telefonicky a následně i písemnou formou, a to doporučeně s dodejkou. Návrh na vyškrtnutí ze soupisu je však nutné podat do 30 dní ode dne, kdy jste se o této věci dozvěděl. Pokud se konec této lhůty blíží, příliš nemeškejte a raději jednejte. Popřípadě můžete k soudnímu exekutorovi podat i návrh na částečné zrušení exekuce, v němž se budete domáhat částetečného zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že byla zabavena nemovitost, která v současné době již nepatří povinnému, ale Vám, což je nutné doložit výpisem z listu vlastnictví a pokud možno i kopií kupní smlouvy o převodu nemovitosti, pokud možno úředně ověřené. Tento návrh (tedy návrh na zastavení exekuce není časově omezen, nicméně bych jej podala co nejdříve. Popřípadě se můžete rovněž poradit i s advokátem, ke kterému vezměte s sebou jak výpis z LV tak i kupní smlouvu o převodu nemovitostí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.