Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.677

Insolvence, osobní bankrot při pobírání mateřské - je možné vyhlásit nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1288 x
3 odpovědi
 
DOBRÝ DEN

JE MOŽNO VYHLÁSIT OSOBNÍ BANKROT, KDYŽ POBÍRÁM POUZE MATEŘSKOU DOVOLENOU 6.100,NIC NEVLASTNÍM A MÁM POUZE 1 EXEKUCI Z JEDNOHO ÚVĚRU?
VÝŠE EXEKUCE JE 415.000 KČ
A EXEKUTOR NA NÁVRH SPLÁTKOVÉHO KALENDÁŘE NESLYŠÍ.
DĚKUJI.
 
Zdravím Vás, k podání insolvenčního návrhu je nutné splňovat zákonné podmínky, jednou z nich je i mnohost věřitelů. Pokud byste dlužila i na nákladech exekuce, soudnímu exekutorovi, daná podmínka by byla splněna, protože by jedním věřitelem byl soudní exekutor a druhým oprávněný - tedy věřitel v jehož prospěch je pohledávka exekučně vymáhaná. Jako problém vidím, to, že z Vašeho příjmu nelze pro účely oddlužení nic strhnout, neboť ona mateřská nedosahuje ani nezabavitelné částky. Pro účely oddlužení však musíte být schopna uhradit alespoň 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Pokud byste na to neměla Vy sama musela byste si své příjmy navýšit, a to buď formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude poskytovat každý měsíc určitou finanční částku pro účely oddlužení. Přičemž dárců a darovacích smluv může být více. Vždy však musíte uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč (insolvenční návrh jednotlivce) nebo 98.000,- Kč (insolvenční návrh manželů). Pro úplnost uvádím, že podpisy obou smluvních stran na darovací smlouvě nebo smlouvě o důchodu musejí být úředně ověřeny. K inoslvenčnímu návrhu je dále nutné přiložit seznam závazků, seznam majetku, seznam zaměstnanců, seznam pohledávek a prohlášení o tom, zda podnikáte či nikoli a v případě, že podnikáte, nebo jste podnikala je nutné uvést i to, zda Vaše závazky pocházejí z podnikání, a pokud ano, výslovně uvést, které to jsou. Dodávám, že dárce musí být solventní, tedy, že nesmí být v insolvenci ani v exekuci
Ve Vašem případě bych možná zvážila i podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, a to pro nemajetnost povinného, kdy musíte doložit své příjmy a že dosavadní průběh exekuce ukazuje, že nebudou vymoženy ani náklady exekuce. Zde je vše nutné ještě zvážit.
 
Jak podar návrh na pozastavení exekuce a co tím zjískám? a projde takovýto návrh?
 
Zdravím Vás, o tomto návrhu bude rozhodovat buď exekutor nebo soud, ale bude o něm rozhodováno. Pokud podáte návrh na povolení oddlužení a dárce či poskytovatel důchodu nebude plnit z darovací smlouvy, vystavujete se riziku konkursu na Váš majetek, to je nutné si uvědomit. Já Vás jen upozorňuji na všechna rizika. Podáním návrhu na zastavení exekuce k soudnímu exekutorovi nic neriskujete. Návrh na povolení oddlužení můžete podat i o dva měsíce později, poté jak by bylo rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce.