Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.804

Exekuce postoupené pohledávky - musí být dlužník informován o odkoupení pohledávky novým věřitelem?

Odesláno: 
Otevřeno 3821 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o Vaše stanovisko:
Měl jsem uzavřenu smlouvu o úvěru s úvěrovou splečností, na základě potíží s úhradou mi společnost vypověděla tuto smlouvu a celou částku zesplatnila.
Poté mi přišel platební rozkaz, ovšem v něm již figurovala další společnost. Probíhá tedy exekuce, oprávněným je již třetí společnost.
Jaká jsou, prosím, pravidla v tomto překupování pohledávek? Má se oprávněný jak v tomto orientovat, existují nějaká závazná pravidla, jak má o prodeji být informován, či to nemá vůbec žádný vliv?
Vrátím se ještě na začátek - v platebním rozkazu byl jako žalobce už nový subjekt, neměl za povinost mě o odkupu pohledávky informovat ještě před vydáním platebního rozkazu?
Prosím tímto o odpověď na tyto 2 dotazy, děkuji.
 
Zdravím Vás, jak podle zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném do 31.12.2013, tak i dle zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, v platném znění (dále jen NOZ) byste měl být původním věřitelem informován, o tom, že daná pohledávka byla postoupena novému věřiteli, a kdo tímto novým věřitelem je. Problém však je ten, že dlužníci či povinní si často nepřebírají poštu, takže toto oznámení Vám mohlo být doručeno i vhozením zásilky do schránky, nebo i tzv. fikcí doručení.
Jinak jednotliví věřitelé zvláště větší a velké společnosti mohou s pohledávkami libovolně obchodovat a vzájemně si je postupovat. Vy byste se to však měl dozvědět. Pokud ne, tak mám za to, že kdybyste kontaktoval původního věřitele, tak ten by Vám měl sdělit, že danou pohledávku postoupil a měl by Vám rovněž říci i komu.
Na exekuci samotnou by tato situace již neměla mít vliv, tedy pokud jste i nadále neplnil původnímu věřiteli, který by měl toto plnění poukazovat věřiteli novému. Pokud by se tak stalo, bylo by dobré dohledat doklady o úhradách dlužných částek původnímu věřiteli a porovnat je s částkou listiny v platebním rozkaze a ve znění žaloby, která by Vám měla být rovněž doručena. Pokud byste i po postoupení pohledávky hradil původnímu věřiteli a částka jistiny je proto vyšší, bylo by nutné co do rozdílu mezi jistinou požadovanou novým věřitelem (oprávněným) a částkou, kterou jste hradil původnímu věřiteli podat k soudnímu exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že jste původnímu věřiteli po postoupení pohledávky uhradil částku ve výši … , - Kč, což dokládáte i úředně ověřenými kopiemi dokladů o úhradě této částky původnímu věřiteli, neboť Vám nebylo doručeno oznámení o postoupení pohledávky a co do výše uhrazené částky žádáte o zastavení exekuce, neboť tato částka byla řádně uhrazena původnímu věřiteli.