Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.003

Exekuce na důchod u dlužníka s invalidním důchodem (mrtvice)

Odesláno: 
Otevřeno 1166 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se informovat ohledně otce, který splácí úvěr. Po dramatickém rozvodu přišel o vše a ještě se zadlužil. V tuto chvíli mu zbývá doplatit cca 270.000 Kč, měsíční splátka je 9.000 Kč. Postihla ho mozková mrtvice, byl mu přiznán invalidní důchod ve výši 15.000 Kč a příspěvek na péči 4.000 Kč. Je téměř ochrnutý na polovinu těla, není schopen se o sebe postarat - potřebuje péči, a proto je v domově pro seniory, kde má má k dipozici ošetřovatele.
Příspěvek na péči náleží dle zákona domovu pro seniory, kde bydlí, z příjmů tedy zbývá pouze důchod, žádný majetek nemá. Měsíčně hradí v domově pro seniory 12.500 Kč. V současné době čerpá na splácení úvěru z peněz zrušeného penzijního připojištění a zrušené smlouvy stavebního spoření - nicméně tyto prostředky budou cca do roka zcela vyčerpány a otec nebude mít na splácení úvěru. Mohu požádat o radu jak nejlépe v této situaci postupovat, pokud banka bude vymáhat pohledávku soudně, popř. co můžeme učinit předem než k tomuto dojde? Chtěla bych vědět jak by se vše vyvíjelo v případě exekuce a jaké jsou otcovy možnosti. Jeho stav je neměnný, v jeho věku 61 let se s přibývajícími léty bude spíše zhoršovat.
Předem velmi děkuji za vaše rady
 
Zdravím Vás, aby se Váš otec vyhnul exekuci bylo by nutné, aby se rodina složila a úvěr uhradila předčasně. V opačném případě by totiž banka úvěr při neplacení splátek tzv. zesplatnila a peníze by poté chtěla jednorázově, a to ještě navýšené o smluvní pokutu či úroky z prodlení dle úvěrové smlouvy. Pokud však budete tento úvěr za otce hradit a pravidelnou měsíční splátku úvěru bance zasílat řádně a včas, tak bude banka spokojena. V opačné případě banka přikročí k soudnímu vymáhání pohledávky po Vašem otci. Pokud nedojde k úhradě po vydání soudního rozhodnutí bude následovat exekuce na majetek Vašeho otce. Jelikož je Váš otec v domově pro seniory, tak tomuto domovu skutečně náleží příspěvek na péči, neboť péči Vašemu otci poskytuje, Navíc v těchto případech Vašemu otci z důchodu zůstane pouze malá část se kterou bude moci volně disponovat, přesnou výši neznám, ale sociální pracovnice v domově pro seniory by Vám to řekla přesně mám za to, že to je mezi 10 - 20% z důchodu a zbytek důchodu jde domovu pro seniory.
Pokud by tato pohledávka byla po Vašem otci exekučně vymáhána, byl by zde zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného, kdy průběh exekuce ukazuje, že nebudou vymoženy ani náklady exekuce. Návrh na zastavení exekuce by bylo nutné podat přímo k soudnímu exekutorovi, který by tuto pohledávku vymáhal. K tomuto návrhu by bylo nutné přiložit zdravotní zprávu, oznámení ČSSZ o aktuální výši důchodu spolu s ceníkem služeb v domově pro seniory, ve kterém je Váš otec umístěn. V návrhu na zastavení exekuce je také nutné vše pravdivě a úplně popsat a doložit výše uvedenými listinami.