Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.105

Různá rozhodnutí exekučního soudu ve stejné věci

Odesláno: 
Otevřeno 1484 x
1 odpověď
 
2008 jsem v 7 a 8 měsíci uzavřel smlouvu o nákupu zboží na splátky se spol. Triangl (dnes (30.05.2016) Český Triangl). Obě dvě smlouvy přešly postupně až do fáze exekuce. Jedna z nich je aktuálně zastavena, neboť RN, na jehož základě byla exekuce nařízena, vydala osoba, která k tomu nebyla oprávněná. Z tohoto důvodu soud shledal, že RN není exekučním titulem a exekuci zastavil.
Podal jsem proto návrh na zastavení i druhé exekuce, smlouva a tím i VOP byly shodné, čekal jsem, že soud rozhodne stejně. Soud však řízení pozastavil a vyzval mne, abych podal žalobu pro neplatnost RN, což jsem učinil. Poté mi byl vyměřen soudní poplatek, exe je tak nyní skoro celá doplacena vč. nákladů. Poplatek jsem nebyl schopen zaplatit, soud tím asi vše ukončí.
Jak jsem, prosím, měl postupovat? Domníval jsem se, že soud má k dispozici usnesení k mému předchozímu případu a bude postupovat shodně. Mohu tedy podat novou žádost o zastavení exekuce a odvolat se na jeho dřívější usnesení? Jak mám, prosím, pokračovat a dle jaké legislativy?
Můžete mi, prosím, poradit krok po kroku?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, ono je také otázkou, kdy bylo řízení o určení neplatnosti druhého RN pravomocně ukončeno. Pokud je to již dlouhá doba, bude nutné podat opět žalobu na určení neplatnosti druhého RN, současně již při podání žaloby požádejte o osvobození od placení soudního poplatku, s tím, že jste nemajetný a jste v exekuci. Soud by Vám měl zaslat formuláře k přiznání osvobození od soudního poplatku. Je to formulář týkající se Vašich příjmů, ten bude nutné vyplnit a zaslat soudu zpět. Následně již budete čekat, zda Vám soud osvobození od soudního poplatku přizná či nikoli. Kdyby Vám toto osvobození nebylo přiznáno, můžete se proti tomuto rozhodnutí soudu odvolat a následně bude ve věci rozhodovat odvolací soud. Nevýhodou je to, že řízení se potáhne. Až bude rozhodnuto o přiznání či nepřiznání osvobození od soudního poplatku, tak buď bude pokračovat soudní řízení ve věci samé (určení neplatnosti rozhodčího nálezu), nebo budete soudem vyzván k úhradě soudního poplatku, po jeho úhradě bude pokračovat soudní řízení.
Pokud však bylo soudní řízení ukončeno nedávno, stačí uhradit soudní poplatek, a věc tzv. obživne a bude pokračovat její projednání soudem. Pokud soudní poplatek uhradíte a máte za to, že splňujete podmínky pro osvobození od soudních poplatků, tak o osvobození od soudních poplatků požádejte, vyplníte formulář od soudu, soud rozhodne o Vaše osvobození/neosvobození od soudního poplatku a ve věci rozhodne. Zákon o soudních popatcích má číslo 549/1991 Sb.