Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.280

Promlčení dluhu - poplatku za studium na VŠ

Odesláno: 
Otevřeno 1671 x
1 odpověď
 
dobrý den,
prosím Vás, jaká je promlčení lhůta u neuhrazených poplatků za studium na VŠ? Dopis, v kterém jsem byl informován o povinnosti platit za semestr studia (které jsem ani jednou nenavštívil) mi přišel více než tři roky po vzniku povinnosti platit. (1. září 2006/30 září 2009)
Lze považovat univerzitu za správní orgán (s promlčecí lhůtou 10 let) a nebo zde platí standardní 3letá lhůta promlčení?
Dnes (27.05.2016) mi přišla výzva na zaplacení dlužné částky do 10 dnů se zmínkou o možné exekuci. Již v roce 2009 jsem napsal příslušné úřednici, že budu v případném sporu namítat promlčení.
Jak mám postupovat, pokud by opravdu učinili další krok směrem k exekuci? Musím nutně najít všechny doklady, zejména předmětný dopis od univerzity kde mě informují o vzniku povinnosti platit poplatek ze delší studium?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě se dle mého názoru jedná o obecnou 3 letou promlčecí lhůtu, pokud po Vás daná univerzita tento poplatek dosud soudně nevymáhala, tak v případném soudním řízení, dle mého názoru skutečně stačí vznést námitku promlčení. Jen dodávám, že bude vždy lepší, pokud výzvu k úhradě poplatku za delší studium dohledáte a v rámci procesní obrany jej přiložíte k Vašemu vyjádření, jehož obsahem by byla právě ona námitka promlčení.