Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.398

Dohoda o provedení práce DPP a exekuce - jak se exekutor dozví kde zaměstnanec pracuje?

Odesláno: 
Otevřeno 4728 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nově od září 2015 mohou být exekuční srážky prováděny i na Dohodu o provedení práce. Zajímá mě, jak může zjistit exekutor, kde dotyčný pracuje, pokud pracuje na DPP a jeho měsíční výdělek nepřesáhne částku 10 000, tedy částku, kdy zaměstnavatel nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění.
Je zaměstnanec, v tomto případě spíš brigádník, někde evidovaný?
Zadávají se jeho údaje například v rámci daňového přiznání na FÚ a to v případech
A) podléhá-li jeho mzda 15% srážkové dani
B) brigádník podepíše prohlášení poplatníka a změstnavatel tak uplatní slevu a následně vyplatí částku celou. Zadávají se v těchto zmíněných případech údaje konkrétního brigádníka v rámci daňového přiznání? Využívá exekutor při monitoringu dlužníka kooperace s finančním úřadem? Pokud ne, pak mi ale přijde tato novela ne-uplně promyšlená, jelikož se například zaměstnanec (brigádník), který je na VZP vedený jako OBZD může před exekutory skrývat. Vydělá si na DPP 10.000 Kč a exekutor na to nepřijde. Přitom by správně podle kalkulačky na stránkách EXEKUTORSKÉ KOMORY ČESKÉ REPUBLIKY při výdělku 10 000 Kč čistého mělo být zaměstnavatelem strženo 1274 Kč. Jako budoucího zaměstnavatele několika brigádníků mě to zajímá.
 
Zdravím Vás, každý nový zaměstnanec a tedy i brigádník by měl novému zaměstnavateli, a to i zaměstnavateli na základě dohody o provedení práce předložit tzv. zápočtový list, kde by měly být rovněž uvedeny i záznamy o srážkách ze mzdy zaměstnance. Pokud by Vám zápočtový list nepředložil a tento budoucí zaměstnanec by byl evidován na úřadu práce, můžete se informovat přímo na úřadu práce, u kterého je tato osoba evidována. Dále můžete požádat u daných lidí o výpis z Centrální evidence exekucí. který je veden Exekutorskou komorou ČR (http://www.ekcr.cz). Tento výpis je však zpoplatněn. Dále můžete vytvořit prohlášení pro zaměstnance ohledně toho zda je proti nim vedena exekuce či nikoli. Toto prohlášení by bylo lepší, aby bylo opatřeno úředně ověřeným podpisem. Mám za to, že pokud budete zaměstnávat ať už brigádníky nebo zaměstnance jejich mzda podléhá dani a Vy byste jim při ukončení činnosti u Vás měl vystavit potvrzení o tom, jak vysoký byl jejich průměrný příjem. Exekutoři skutečně spolupracují o orgány státní správy, jen nevím, jaká je nyní praxe finančních úřadů, a to i s ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti správce daně o poměrech daňového subjektu.