Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.499

Více exekucí na plat, mzdu - nezabavitelné minimum

Odesláno: 
Otevřeno 1377 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Potřeboval bych prosím nutně radu v mé situaci. Dostal jsem se do problému kdy jsem díky dlouhé nemocenské přišel o práci, nemohl splácet své závazky a v nynější době jsou proti mě vedeny 4 exekuce. Našel jsem si konečně novou práci a očekávám, že na plat bude uvalena exekuce. Ve všech kalkulačkách mi vychází že z platu 13.000 Kč čistého by mi mělo zbýt cca 10.400 Kč.
Dnes (25.05.2016) mi ovšem zaměstnavatel řekl, že pokud je exekucí víc, může mi z platu strhávat větší část a zbyde mi jen nějaká částka cca 6500 kč. Chtěl bych se tedy zeptat jak to je a jak se srážky počítají při více exekucích. Pokud mám 4 exekuce kolik tedy při mzdě 13tis. čistého zbyde? Velice mě to zarazilo, protože pokud to tak opravdu je, nezbude mi snad ani na zaplacení nájmu.
Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, ono docela hodně záleží i na tom, zda se jedná o exekuce přednostní (zde se exekučně sráží vyšší částky - tj. výživné, zdravotní a sociální pojištění) nebo o nepřednostní pohledávky (běžné půjčky, úvěry, .), což Vy neuvádíte. Dále bych potřebovala rovněž vědět, zda žijete sám, nebo zda máte manželku či nezletilé nebo studující děti do 26 let, a pokud ano, kolik dětí máte. To vše mí totiž vliv na výši nezabavitelné částky ze mzdy. Obecně je to však tak, že při srážkách ze mzdy se uspokojují exekuce dle pořadí, tedy jak byly doručeny i předchozím plátcům mzdy nebo jiných příjmů. Jsou-li příjmy povinného dostatečné lze uspokojit i více exekucí současně, např. provádět srážky na exekuci první v pořadí a částečně provádět srážky na exekuci druhou v pořadí. Povinnému však vždy musí zbýt nezabavitelná částka ze mzdy, pod kterou již zaměstnavatel povinného nemůže provádět srážky ze mzdy, a pokud by se tak stalo, je nutné, aby tento rozdíl v příštím měsíci povinnému uhradil.
Když jsem počítala s nejvyššími srážkami, což by byl případ přednostních pohledávek a dále i to, kdybyste byl svobodný a bezdětný vyšla mi srážka ze mzdy ve výši 4.546,- Kč a nezabavitelná částka určená k výplatě povinnému mi vyšla ve výši 8.454,- Kč. Kdybyste byl svobodný bezdětný a exekuce by byly nařízeny jen pro nepřednostní pohledávky, činila by srážka ze mzdy 2.273,- Kč a nezabavitelná částka ze mzdy 10.727,- Kč. Kdybyste byl ženatý nebo měl děti výše srážek ze mzdy a nezabavitelná částka ze mzdy by se lišily, a to tak, že nezabavitelná částka ze mzdy by byla ještě vyšší. Orientační výpočet srážek ze mzdy je možné provést na stránkách http://www.vyplata.cz. Mám však za to, že Váš zaměstnavatel Vám, pokud jsou údaje uváděné ve Vašem dotazu skutečně srazil více než měl a tento rozdíl by Vám měl nejpozději příští měsíc vyplatit.