Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.557

Prodej nemovitosti právnickou osobou s exekucí - zrušení kupní smlouvy exekutorem mezi fyzickou a právnickou osobou

Odesláno: 
Otevřeno 943 x
1 odpověď
 
Fyzická osoba kupuje byt od právnické osoby. Pokud by byla na právnickou osobu uvalena exekuce i poté, co je byt přepsán v Katastru nemovitostí na kupujícího, vztahovala by se na byt exekuce? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud by exekuce byla na právnickou osobu uvalena až poté co byste byl jako vlastník nemovitosti v katastru nemovitostí zapsán Vy, exekuce právnické osoby by se na Vás nevztahovala. Problém by mohl nastat, pokud by se některý z věřitelů soudně domáhal určení neúčinnosti kupní smlouvy o převodu bytové jednotky uzavřené mezi Vámi a touto právnickou osobou. Žalobu na určení neúčinnosti kupní smlouvy lze podat pro právní úkon učiněný v úmyslu zkrátit své věřitele, a to za dobu 3 let zpětně, tedy dnes (25.05.2016) teoreticky za dobu od června 2013.
Pokud si chcete danou právnickou osobu prověřit vyjeďte si její výpis z obchodního rejstříku (stránky http://www.justice.cz), i sem se zapisují exekuce a insolvence u právnických osob a nebo požádejte o výpis z Centrální evidence exekucí Exekutorskou komoru ČR, stránky http://www.ekcr.cz. Tento výpis je zpoplatněn.
Máte-li obavy z exekuce na právnickou osobu, ve věci sepisu kupní smlouvy se raději obraťte na advokáta, který rizika exekucí a insolvencí v kupní smlouvě ošetří, tak abyste byl před těmito riziky maximálně chráněn. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
Při prověřování právnické osoby, bych se rovněž zaměřila i na statutární orgán této právnické osoby, tj. jednatele, předsedy představenstva, … a dále i na společníky právnické osoby, neboť oni vlastní obchodní podíl, který může být exekučně postižen.