Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.686

Minimální částka na splátky exekuce exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 1533 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jestliže mám platit exekuci a exekutor mi strhává částku z platu a to 700 Kč, může mi něco zabavit nebo strhávat větší část, zažalovat nebo cokoliv jiného, když mu tam jde alespoň tato částka? Že neplatím minimálně částku, která byla soudem daná, ale nějaké peníze dostávají, ale z platu tam peníze jdou, těch 700 Kč. Bojím se, aby z toho nebyl nějaký problém.
 
Zdravím Vás, jsou-li pravidelně prováděny srážky ze mzdy Vašim zaměstnavatelem s exekutorem byste problémy teoreticky mít neměla, ona je otázka jak vysoká je celková výše exekučně vymáhané pohledávky. Víte, on totiž exekutor může exekuci provádět i vícero způsoby provedení exekuce najednou, což znamená, že k srážkám ze mzdy může přibýt i blokace účtu nebo exekuce prodejem movitých věcí povinného.
Pro tyto případy Vám doporučuji dohodnout se v zaměstnání na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky.
Exekuci prodejem movitých věcí povinného, kdyby na ni došlo bychom nezabránily, ale doporučuji Vám přečíst si úpravu v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V těchto ustanoveních jsou výslovně uvedeny věci, které nelze zabavit ani povinnému. Znění občanského soudního řádu naleznete i na internetu, do vyhledávače stačí zadat číslo a název předpisu. Ono je také možné, že k dalšímu způsobu provedení exekuce nedojde, protože to vždy záleží na soudním exekutorovi, jen on rozhoduje jakým způsobem bude provedena konkrétní exekuce na majetek každého z povinných.
 
Pokud to tedy dobře chápu, tak i když jsou odváděny srážky ze mzdy a nějaké to minimum exekutorovi je na účet odesíláno, může mi zablokovat účet a nebo přejít na exekuci majetku? Měsíční částka byla domluvena s oprávněným a to ve výši 5000Kč.
Bojím se, že jelikož má finanční situace nedovoluje tuto částku zaplatit, tak jestli můžou účet zablokovat i když je tam odváděna nějaká částka ze mzdy, tak aby mi nezabavili majetek a nebo nezablokovali účet. Ještě musím podotknout, že základní částka byla již splacena a nyní se doplácí jen penále.
 
Zdravím Vás, ano i tomto případě by exekutor mohl v případě nedodržení dohodnutého splátkového kalendáře přistoupit k exekuci např. blokací účtu, srážkami ze mzdy nebo prodejem movitých věcí povinného. Exekutor se totiž může rozhodovat a volit jednotlivé způsoby provedení exekuce a rovněž je i libovolně kombinovat, a to po celou dobu trvání exekuce, což je až do zastavení exekuce. Zde by nebylo od věci požádat věřitele o odpuštění příslušenství pohledávky, s tím, že jistina pohledávky je již zcela splacena a uhrazena je rovněž i část příslušenství a je nad Vaše možnosti celé příslušenství uhradit, a to z následujících důvodů, např. příslušenství pohledávky výrazně převyšuje jistinu, jste ženatý máte manželku a malé děti a z Vašich příjmů není možné zcela uspokojit potřeby rodiny, zdravotní problémy v rodině. Vše je však nutné doložit i listinami na podporu Vašich tvrzení. Kopii žádosti je nutné odeslat rovněž i exekutorovi, který danou pohledávku vymáhá.