Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.014

Exekuce na plat, mzdu - srážky u nového zaměstnavatele

Odesláno: 
Otevřeno 1281 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jakožto sociální pracovnice řešící s klienty problematiku dluhů bych se ráda informovala na tuto problematiku týkající se jednoho mého konkrétního klienta.
Pán má dluh u GE Money Bank - přibližně 90.000 Kč a u KB přibližně 180.000 Kč - dluhy již postoupily k exekutorským úřadům a byly vydány exekutorské příkazy. Vzhledem k tomu, že chce současně nastoupit do zaměstnání, kde zaměstnavatel není ochoten mzdu vyplácet "na ruku", ráda bych se informovala v jakém případě exekutorské úřady provedou exekuci na plat a v jakém současně také exekuci na bankovní účet? Jak by tomu bylo v případě tohoto pána?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, s exekutory je problém v tom, že oni mohou provést exekuci i vícero způsoby provedení exekuce současně. Což v tomto případě znamená exekuci jak srážkami ze mzdy povinného tak i exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného. Mám za to, že i v případě Vašeho klienta by byla volena kombinace exekuce srážkami ze mzdy a exekuce z účtu.
Váš klient by se mohl zkusit v zaměstnání dohodnout i na výplatě mzdy poštovní poukázkou.
Pokud by neprošlo ani toto, bylo by tu řešení v podobě insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení. K tomu je však nutné splnit určité podmínky a těmi jsou, aby dlužník měl více věřitelů, což pán splňuje, pohledávky déle než 30 dní po splatnosti. Tato podmínka je rovněž splněna a dále příjmy na to, aby za 60 měsíců byl Váš klient schopen uhradit pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30% plus odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč nebo ve výši cca 98.000,- Kč (byl-li by podán insolvenční návrh manželů). Kdyby měl klient zajištěného věřitele (hypotéku, leasing), předmět zajištění by byl zpeněžen v průběhu oddlužení insolvenčním správcem. K insolvenčnímu návrhu je nutné přiložit seznam majetku, seznam závazků, seznam věřitelů, seznam zaměstnanců a prohlášení o podnikatelské činnosti. V případě společného insolvenčního návrhu manželů rovněž prohlášení o tom, že pro účely oddlužení se veškerý majetek manželů považuje za majetek v SJM. Pokud by příjmy klienta nedostačovaly ke splnění zákonných podmínek oddlužení je možné, aby si Váš klient své příjmy navýšil a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, kterou se dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že bude dlužníkovi (Vašemu klientovi) pravidelně, každý měsíc ode dne schválení oddlužení přispívat určitou finanční částku, která bude použita na plnění splátkového kalendáře. Tuto smlouvu je však nutné opatřit úředně ověřenými podpisy jak obou smluvních stran, tedy dárce a klienta.