Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.268

Exekuce - prominutí úroků, promlčení úroků, zastavení nárustu úroků

Odesláno: 
Otevřeno 2770 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
Ručil jsem na spotřebitelský úvěr. Z tohoto titulu na mne padla exekuce z nespláceného úvěru ve výši cca 391.000 Kč + příslušenství tj. celkem 778.000 Kč. K dnešnímu datu je vymoženo již kol. 900.000 Kč, ovšem úroky a další poplatky z prodlení geometrickou řadou exekuci navýšily a stále narůstají.
Můj dotaz: je možné požádat o prominutí, promlčení nebo alespoň zastavení dalších úroků? Koho mám oslovit? Věřitele (KB), soud? Děkuji, Jiří Jurček
 
Zdravím Vás, ano o prominutí příslušenství požádat můžete, tuto žádost je nutné adresovat přímo věřiteli, tedy KB, a. s. , která o této Vaší žádosti rozhodne. Na sepsání žádosti si dejte záležet, neboť čím lépe bude napsána, tím vyšší je šance na to, že Vám věřitel vyhoví. Vaše výhoda je v tom, že jste ručitel a nikoli hlavní dlužník. Na prominutí úroků z prodlení však není právní nárok a záleží zde čistě na věřiteli, pokud jste již v rámci exekuce uhradil takovou částku, tak bych k žádosti doložila i sdělení exekutora jaká částka byla již celkově vymožena. Kopii této žádosti zašlete rovněž i soudnímu exekutorovi.
 
Dobrý den, mám dotaz ohledně změny oprávněného. Jako ručitel mám na nesplácený spotřebitelský úvěr od Komerční banky exekuci... původní výše dluhu s příslušenstvím je splacena, ale exekuce nekončí díky úrokům. Obrátil jsem se na věřitele se žádostí o prominutí či zastavení těchto úroků. Odpověď byla zamítavá a tak jsem se chtěl obrátit na ombudsmana KB ale teď jsem obdržel usnesení exekutora, že došlo ke změně oprávněného. Co to pro mne znamená? Budu mít ještě nějakou šanci dosáhnout ukončení exekuce? Děkuji za odpověď. Jiří Jurček
 
Dobrý den,

změna oprávněného znamená pouze to, že se změnil subjekt, kterému splácíte dluh. Komerční banka patrně pohledávka postoupila na jinou společnost, což je její právo. Exekuci však nadále povede totožný exekutor jako dříve.

Věřitel ovšem nemá povinnost Vaší žádosti o prominutí úroků vyhovět a domnívám se, že tak ani neučiní.

Na ombudsmana Komerční banky se můžete obrátit v případě nespokojenosti s řešením své stížnosti nebo reklamace ve druhé instanci (v případě klientů KB útvar Kvalita a zákaznická zkušenost), což by ani tak nebyl Váš případ. V současné době však již není Komerční banka věřitelem (oprávněným v exekuci).
 
Dobrý den, jak tedy mohu dále postupovat v mém exekučním řízení a pokusit se o zastavení? Soudem stanovena dlužná částka je uhrazena, splacené úroky se výší blíží k polovině dluhu. Původní věřitel pohledávku předá a já platím dále úroky někomu, komu jsem se k těmto nárokům přeci nezavázal. Můžu podat nějakou žalobu na věřitele? Můžu se obrátit na soud, na ombudsmana? Tohle přeci není morální. Povinnost je splněna, dluh zaplacen a další statisíce na úrocích také. Děkuji za radu.
 
Dobrý den, neznám Váš případ, ašak obecně platí, že věřitel má možnost postoupit svoji pohledávku na třetí osobu i bez souhlasu dlužníka a nový věřitel na základě návrhu původního věřitele (oprávněného) a se svým souhlasem vstoupí do řízení na jeho místo, tj. může vymáhat nezaplacenou část dluhu stanovenou exekučním titulem (soudním rozsudkem, apod.). Zbývající část dluhu Vám tak může odpustit k Vaší písemné žádosti pouze nový věřitel, avšak vzhledem k tomu, že jde o postoupenou pohledávku, toto příliš reálné bohužel není. Další možnou obranou v exekučním řízení je podání návrhu na jeho zastavení, které má však naději na úspěch, pokud lze důvod zastavení podřadit pod některou z možností uvedenou v ust. § 268 o. s. ř. , např. z důvodu nemajetnosti, apod.
 
Děkuji za odpověď a radu. Jen bych Vás ještě požádal o to, kam mám návrh poslat. Soudu, který exekuci nařídil, nebo exekutorovi. Děkuji s přáním krásného prožití Vánoc.
 
Dobrý den, návrh na zastavení exekuce se podává písemně příslušnému soudnímu exekutorovi. Děkuji Vám za přání a rovněž Vám přeji krásné a hlavně klidné Vánoce.