Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.181

Nenabytá právní moc exekuce - nárok exekutora na náklady exekučního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 1287 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím Vás, tento týden jsem uhradil 4 exekuce dva exekutoři mi okamžitě poslali oznámení o skončení exekuce, dva mi sdělili pouze v emailu, že je exekuce ke dni 20.5.2016 uhrazena, ale že oznámení o skončení exekuce mi pošlou až po nabytí právní moci? tomu tedy nerozumím měli tedy právo na to účtovat si vůbec svoje náklady? já už jim to zaplatil tak jak si řekli i s těmi náklady. lze se nějak případně bránit pokud na to neměli právo?
 
Zdravím Vás, ono je totiž otázkou zda ono oznámení o zastavení exekuce bylo usnesení o zastavení exekuce, nebo sdělení o tom, že dlužná částka byla zcela uhrazena.
Jen usnesením o zastavení exekuce vydaným soudním exekutorem je exekuce skutečně skončena, tedy zastavena. Toto usnesení však ještě musí nabýt právní moci. Je tedy otázkou co máte v rukou od jednotlivých soudních exekutorů.
Pokud jste exekuce uhradil tento týden, ještě vyčkejte, exekutoři mají skutečně hodně práce a usnesení o zastavení exekuce by mělo být vydáno do 7 - 14 dní ode dne připsání úhrady exekuce na účet exekutora. Pokud by tomu tak nebylo, podala bych k těmto exekutorům návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že jako povinný jste již celou vymáhanou částku uhradil, což raději doložte i úředně ověřenou kopií potvrzení o úhradě exekuce, následně, a to cca do 15 dní by měla být exekuce uhrazena, a pokud ne, měla by být zastavena soudem cca do 6 týdnů od podání návrhu na zastavení exekuce k soudnímu exekutorovi.