Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.417

Exekuce na otce, matku bydlící s potomkem - hrozí zabavení majetku potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 1411 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat. Mám těžce nemocného otce, který má na sebe vedené exekuce. Chci ho nechat u sebe bydlet, kvůli jeho nemoci. Ale nevím, zda by mi potom nezaklepal na dveře exekutor z důvodu exekučního příkazu na mého otce a nezačal zabavovat můj majetek.
Je ze zákona možnost sepsat smlouvu/dohodu mezi mnou a mým otcem, na jejímž základě by bylo jasně řečeno, že majetek uvnitř bytu je můj a otec u mě pouze přebývá. Tedy exekutor nemá nárok můj majetek zabavit.
Děkuji za informaci.
 
Zdravím Vás, exekutor by u Vás v případě, že by Váš nemocný otec bydlel u Vás nejspíš skutečně zaklepal a je možné, že by i zabavoval Vaše věci. V tomto případě lidem, tedy i Vám doporučuji, abyste dohledal co nejvíce dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k věcem v bytě. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, nájemní, úvěrové, . dále faktury, dodací a záruční listy, doklady o koupi věcí, např. nábytku a od těchto dokladů si pořídil úředně ověřené kopie, které byste exekutorovi nebo jeho zaměstnancům předložil. Pokud tyto doklady nemáte, popřípadě je nemáte ke všem věcem v domě či bytě je možné sepsat i čestné prohlášení, ve kterém Vy uvedete, které věci jsou Vaše a dále, zde uvedete, že Váš otec u Vás pouze přebývá a z tohoto důvodu má u Vás jen věci osobní potřeby. Toto čestné prohlášení je třeba opatřit úředně ověřeným podpisem. Rovněž i Váš otec by měl sepsat čestné prohlášení, ve kterém by měl uvést, které věci u Vás jsou jeho, tedy jedná se o věci osobní potřeby, jako jsou oděvy, . I Váš otec by měl své čestné prohlášení opatřit úředně ověřeným podpisem. Při návštěvě exekutora byste mu poté tato čestná prohlášení předložili. Není to stoprocentní záruka, a to i s ohledem na skutečnost, že exekuce na Vašeho otce již probíhá, ale je to lepší než nic.
Dále uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by exekutor tyto nebo Vaše věci zabavil, je nutné, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí (Vy) o zabavení věcí dozvěděl podat k exekutorovi, který věci zabavil v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a v tomto návrh argumentovat a zejména důkazy (výše uvedenými doklady, resp. jejich úředně ověřenými kopiemi) doložit Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem.
Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bylo by nutné, a to do 30 dní ode dne, kdy by Vám bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora podat k soudu (exekučnímu soudu) vylučovací žalobu. Více by se již v této věci skutečně dělat nedalo.