Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.051

Exekuce rodiče - hrozí vymáhání peněz po dětech exekuovaného rodiče?

Odesláno: 
Otevřeno 1238 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
z prvního manželství mám už dospělou vydělávající dceru, s manželem jsme se rozvedli a vše je v pořádku žádné dluhy manžel neměl, poté jsem se provdala za druhého manžela se kterým mám dvě další malé dcery nezletilé, kvůli bému jsem si vzala úvěr u banky. Po rozvodu jsem na splacení zůstala sama a byla na mne uvalena exekuce která trvá už 3 roky (2013-2016). Co mám podle vás dělat když bydlím v nájmu a žádný majetek vůbec nevlastním do práce nechodím a mám pouze důchod a příspěvek na bydlení, dvě malé dcery bydlí u mne v nájmu a dospělá dcera bydlí u přítele, nepřejde exekuce na mé děti?
I když dospělá dcera nemá zde trvalé bydliště? A na isolvenci nemám žádné peníze i když by mi možná byla odsouhlasena, co mám podle vás dělat i když dlužná částka stále nabíhá. Děkuji
 
Zdravím Vás, je-li to jak uvádíte, tak je na místě, abyste k exekutorovi podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. Zde pečlivě popište Vaše osobní poměry a zejména doložte Vaše příjmy, (výše důchodu) + výši příspěvku na bydlení a zejména i Vaše výdaje a uveďte, že vzhledem k Vaší nemajetnosti je zřejmé, že průběh exekuce ukazuje, že nebudou uhrazeny ani náklady exekuce a není zde naděje na zlepšení situace, a proto se domníváte, že je naplněn zákonný důvod pro zastavení exekuce pro nemajetnost povinného, který je výslovně upraven v ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu.
Ohledně toho, zda by mohly Vaše exekuce přejít na děti uvádím, že za Vašeho života určitě ne. Taková situace by však mohla nastat po Vaší smrti, neboť předmětem dědictví je jak majetek, tak i dluhy zůstavitele. Pokud by však bylo dědictví předlužené, Vaše děti by je mohly odmítnout a nikdo by je nemohl nutit k tomu, aby předlužené dědictví přijaly. V tomto ohledu tedy můžete být klidná.