Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.908

Návrh na zastavení neoprávněné exekuce na auto, automobil, vozidlo

Odesláno: 
Otevřeno 1539 x
1 odpověď
 
Dobrý den, od 02/2015 řeším neoprávněnou exekuci pro údajné nezaplacení povinného ručení na auto. Nejsem vlastník ani provozovatel auta, výpis z centrálního registru vozidel z 05/2015 a 01/2016 toto potvrzují, ale Českou kancelář pojistitelů (ČKP) to nezajímá, přehlížejí to i soudy Okresní Praha-západ a Krajský v Praze. Rozsudek už bohužel za tu dobu nabyl právní moc.
Mám zaplatit cca 28.000 Kč, byl mi zabaven majetek, zablokovaný účet a mám spoustu dalších dluhů a problémů.
Stejnou sumu má zaplatit i vlastník a provozovatel auta. Ptám se jak je možné, že ČKP vymáhá stejnou sumu dvakrát, vlastně třikrát když přičtu ještě můj majetek.
Nikomu to nevadí a nikdo to neřeší, ani Ministerstvo financí, spravedlnosti, dopravy (jediné uznalo mou pravdu, dle dokladů) a Česká národní banka. Tam všude jsem se obrátila a chtěla zrušit neoprávněnou exekuci. MARNĚ
Mám se obrátit na soud, proč? Já jsem k tomu nedala podnět, návrh na zrušení neoprávněné exekuce má dát ten, kdo to zavinil já to nejsem. Nemám ani na drahé právníky abych se mohla odborně bránit, a s tím tyhle úřady počítají. Dosud jsem nic nezaplatila a ani nic platit nebudu.
Můžu podat vylučovací žalobu nebo už je pozdě? Poradťe prosím co dál.
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, v tomto případě je na povinném, aby se bránil proti exekuci, ať již oprávněné či neoprávněné. Proto bych bezodkladně podala k exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h), příp. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. K tomuto návrhu doložte všechny podklady, na základě, kterých se domníváte, že jde vůči Vám o neoprávněnou exekuci a poté již bude nutné vyčkat rozhodnutí soudního exekutora nebo soudu. Pokud ostatní např, provozovatel automobilu či jeho vlastník ČKP část dluhu uhradil, bude nutné si vyžádat i tyto údaje a doklady a navrhnout i zastavení exekuce ve výši úhrady dlužné částky těmito osobami. Opět zdůrazňuji, že nikdo jiný než exekutor nebo soud nemůže rozhodnout o zastavení exekuce na majetek povinného.
Vylučovací žalobu je možné podat jen pokud by byla exekutorem zabavena věc, která nepatří povinnému, ale osobě odlišné od povinného, nebo věci povinného, které nelze v souladu s ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu zabavit povinnému. Nejdříve je však nutné u soudního exekutora, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věci (nebo povinný), kterému byla zabavena věc jejíž zabavení je v rozporu s ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu musí podat v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Až je tento návrh zamítnut, poté je možné, a to opět do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí podat u exekučního soudu vylučovací žalobu. V jiných případech, a to ani po uplynutí zákonné lhůty, nelze vylučovací žalobu podat, nebo byla-li by podána, byla by pravděpodobně zamítnuta nebo odmítnuta.