Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.440

Exekuce na jednatele s.r.o. - jednatel není majitelem s.r.o.

Odesláno: 
Otevřeno 1964 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o pomoc.
Maminka pomohla rodinnému příteli tak, že se nechala zapsat jako jednatel do společnosti s. r. o. , kterou vlastní zahraniční společnost. Tento přítel totiž měl profil, který by znemožnil společnosti získat garanci na úvěr. Společnost sro pak dala tomu příteli generální plnou moc k zastupování jednatele podepsanou jednatelem, tedy maminkou. Následně tento přítel v souladu s přáním majitele společnosti sro podepsal smlouvu na půjčku, kterou si společnost sro vzala včetně směnky a obojí podepsal za sro na základě té generální plné moci podepsané maminkou (jednatelkou). Plná moc je obecná a nehovoří o půjčkách. Tento přítel se na směnce zároveň podepsal jako ručitel. Podpisy na smlouvě i směnce nejsou úředně ověřené. Následně v době splatnosti půjčky byl přítel uveden jako jediný jednatel místo maminky v obchodním rejstříku. Půjčka byla v souladu s přáním majitelů použita na uhrazení licence v souladu s podnikatelským záměrem této společnosti. Záměr ale nevyšel.
Společnost je bez majetku, tj schopnosti plnit, či na ní cokoliv vymáhat. Majitel nenapadá jednání jednatele a není ani není důvod se domnívat, že by maminka v roli jednatele jakkoliv neplnila povinnosti jednatele, krom podpisu té generální plné moci neudělala žádný krok za tuto sro. Přítel je také nesolventní. Věřitel teď hrozí, že bude vymáhat dluh exekucí po mamince jak jediné solventní osobě.

Prosím o pomoc nejprve v tom, zda existuje nějaká právní možnost, že by v tomto konkrétním případě mohl věřitel jakkoliv napadnout majetek maminky.
předem velmi děkuji.
 
Zdravím Vás, zde hodně záleží i na tom, jak zní exekuční titul, tedy rozhodnutí, na jehož základě lze pohledávku za společností exekučně vymáhat. Pokud by exekuční titul nesměřoval přímo proti Vaší mamince, mohla by být klidná. Problém však vidím, v tom, že jednateli je jakožto statutárnímu orgánu společnosti uložena povinnost jednat s péčí řádného hospodáře, což Vaše maminka takto tím, že podepsala onu generální plnou moc na základě, které byla společnosti poskytnuta půjčka, nejednala. Pokud by tedy věřitel vymáhal pohledávku po jednateli jakožto náhradu škody, za to, že nejednal s péčí řádného hospodáře, mohla by se exekuce dotknout i Vaší maminky. Proto bych mamince doporučila, aby s sebou vzala veškeré podklady, které k dané pohledávce má, a to včetně výzev k úhradě obrátila v této věci na advokáta, který si dané listiny prostuduje řekne Vám více. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.