Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.041

Exekuce a zabavení životního minima exekutorem - jak se bránit, jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3456 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Můj důchod podléhá srážkám ve prospěch exekutora již několik let. Zbylá částka chodí na bankovní účet a z té se platí SIPO na byt.
V březnu 2016 zabavil exekutor i toto, i když dvojnásobek životního minima by měl být nedotknutelný. Exekutorské kanceláři jsem volal i poslal doporučený dopis. Zatím bez odezvy. Je nějaká cesta jak získat peníze zpět?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud exekutor provedl exekuci i přikázáním pohledávky z účtu povinného, tak nemá smysl žádat exekutora, ale je třeba zajít na pobočku banky, u které je veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je v tomto případě rovna dvojnásobku životního minima povinného. Banka Vám na základě Vaší žádosti tuto částku, cca 6.800,- Kč vyplatí. Pro úplnost uvádím, že o výplatu nezabavitelné částky můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tom byste měl být soudním exekutorem poučen. Proto bych požádala příslušnou správu sociálního zabezpečení, aby Vám důchod nadále vyplácela buď složenkou, nebo v hotovosti.