Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.315

Jaký je minimální dluh pro podání žaloby k soudu - kolik Kč?

Odesláno: 
Otevřeno 1213 x
1 odpověď
 
Dobrý den, požádal jsem exekutory o sdělení dlužných částek k dnešnímu dni a jedna z exekucí mi tedy přijde dost absurdní. celková dlužná částka je 23785, -Kč z toho jistina pouhých 3,20Kč a úrok z prodlení 324, -Kč, zbytek jsou náklady za nalézací řízení, náklady exekutora, náklady právního zastoupení, ale o to nejde. Jde mi o to, jak je možné žalovat dluh 3,20Kč?? Je pravda, že judikatura tohoto státu něco takového dovolí? je ještě možné se nějak bránit, když jsem prošvihl odvolání? děkuji moc za Váš čas a za Vaše případné rady.
 
Zdravím Vás, ono je pravděpodobné, že původní dlužná částka (tedy i jistina) byla původně vyšší a že je jistina již téměř splacena. Úroky z prodlení spolu s náklady nalézacího řízení, nákladů právního zastoupení a konečně i náklady exekuce se hradí z původní dlužné částky pro kterou byla exekuce nařízena. Pokud již exekuce několik let běží je těžké podávat námitky proti příkazu exekutora o stanovení výše nákladů.
Teoreticky lze žalovat dluh v jakékoli výši, ale vymáhání takto malých částek se jeví jako značně neefektivní, a to i s ohledem na povinnost uhradit soudní poplatek, který by v tomto případě několikanásobně převyšoval dlužnou částku.